σήμερα. Η απώλεια υπολογίζεται με βάση την δυνατότητα που θα είχε να μετάσχει στο “άρμα” του Μάριο Ντράγκι κατά τις αποπληρωμές ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2015 και τον Ιούλιο του 2016.
Και εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα, έως τον Απρίλιο του 2017 που πρέπει να αποπληρωθούν οι επόμενες δόσεις προς την ΕΚΤ, το ύψος των απωλειών (με την έννοια ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράσει έως τότε ελληνικά ομολογα) θα αυξηθεί στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ αν επεκταθεί χρονικά το πρόγραμμα, η δυνητική “χασούρα” μεγαλώνει και άλλο…
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία από τις “απώλειες” της χρονοκαθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις του 2015 και του 2016 πέρα από τις “προφανείς” επιπτώσεις της λήψης διαδοχικών πακέτων μέτρων που “μάτωσαν” αλλά και θα “ματώσουν” ακόμη περισσότερο την αγορά, αλλά και της μη καταβολής (εγκαίρως και επαρκώς) των δόσεων.
Αρμόδιες τραπεζικές πηγές εξηγούν ότι οι πραγματικές “απώλειες” είναι πολύ μεγαλύτερες από την άμεση ένεση ρευστότητας. Συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος που θα προκαλούσε η ένταξη της Ελλάδας στο “άρμα” του Μάριο Ντράγκι, το “σήμα” που θα έδινε στις ξένες αγορές και στους επενδυτές αλλά και τη μείωση του επιτοκιακού κόστους – όχι μόνο για το ελληνικό δημόσιο αλλά κυρίως για τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η ΕΚΤ, στο σύνολο της πολιτικής της, επιχειρεί σε όλα τα μέτωπα να “αφοπλίζει” πιθανές αιτίες χρηματοπιστωτικής αναταραχής στο συνολικά αβέβαιο περιβάλλον χρησιμοποιώντας κατά βάση το εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης σε όλες τις εκδοχές και μορφές του.
Η Ελλάδα, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να έχει βγει από το κάδρο της προσοχής των αγορών με την ένταξή της ακόμα και με καθεστώς εξαιρέσεων (όπως π.χ. με το Waiver) στην ομπρέλα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Αλλά η ένταξη προϋποθέτει ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν οι διπλές διαπραγματεύσεις για να πάρει σειρά η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αρμόδια στελέχη των θεσμών παρομοιάζουν την κατάσταση της παράτασης των διαπραγματεύσεων και της τελικής συμφωνίας με έναν φαύλο κύκλο: η βιωσιμότητα θα μπορούσε να διευκολυνθεί με την ένταξη στην ομπρέλα της ΕΚΤ και η ένταξη στην ομπρέλα της ΕΚΤ προϋποθέτει την με κάποιο τρόπο διασφάλιση της βιωσιμότητά του…
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Ελλάδα έχει “χάσει” ήδη τουλάχιστο 3 δισ. ευρώ από την αδυναμία της να μετέχει στην ποσοτική χαλάρωση μέχρι
capitalgr
Προηγούμενο άρθροΈρευνα της Κομισιόν για τη φορολογική συμφωνία Λουξεμβούργου – Engie