υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Ιούνιο του 2013 και έχει περάσει στην κυριολεξία από 40 κύματα, με πιο κρίσιμη την περίοδο που μεσολάβησε από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Η υπόθεση λίγο πολύ γνωστή: η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση μιας τροπολογίας που οδηγεί σε περιορισμό κάποιων εσόδων που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ, ρύθμιση στην οποία αντέδρασαν έντονα οι επενδυτές της Socar.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι οδεύουμε προς οριστικό ναυάγιο αφού στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων, η οποία σημειωτέον έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν νέες δηλώσεις από τον επικεφαλής της Socar που ζήτησε να ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά τη θέση της και κατέθεσε αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Το αίτημα λοιπόν όχι μόνο έγινε δεκτό, αλλά επιπλέον στον εφαρμοστικό νόμο που κατατέθηκε στη βουλή την Παρασκευή περιλήφθηκε διάταξη, η οποία ανοίγει παράθυρο για πιθανή συνεννόηση με τους αζέρους.
Πως διαμορφώνεται λοιπόν το σκηνικό ενόψει της αυριανής διήμερης επίσκεψης του ισχυρού άνδρα της Socar, ο οποίος θυμίζουμε είχε επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας όταν είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ το 2013;
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν κατά την επίσκεψη Αμπντουλάγεφ, εφόσον βρεθεί κοινός τόπος με την ελληνική κυβέρνηση, να δίνεται ένα γενικότερο θετικό επενδυτικό σήμα για τη χώρα μας.
Πάντως, εκτός από το παραπάνω αισιόδοξο σενάριο, υπάρχουν και οι εκτιμήσεις που θέλουν την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ όχι απλά να είναι ανοιχτή αλλά και τους Αζέρους να έρχονται αποφασισμένοι για σκληρά παζάρια. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να περιορίσει τις απώλειες του ΔΕΣΦΑ, δεν είναι επαρκής για να δοθεί το πράσινο φως από τους Αζέρους και να προχωρήσει η επένδυση με το ίδιο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο, εκτιμούν πηγές της αγοράς, είναι ότι θα ζητηθούν και άλλες πρόσθετες εγγυήσεις και παραχωρήσεις. Κάποιοι μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και θεωρούν ότι βασικός στόχος της στρατηγικής των Αζέρων είναι να μη θεωρηθούν υπαίτιοι για πιθανό ναυάγιο στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του ειδικού βάρους που εμφανίζει η αποκρατικοποίηση, πιέσεις για την ολοκλήρωση του deal ασκούνται όχι μόνο στην ελληνική πλευρά.
Το ποια εκτίμηση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα θα φανεί μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα φανεί εάν υπάρχει μέλλον στην πώληση του ΔΕΣΦΑ.