Σκληρές ανατροπές στο ύψος των αμοιβών, στο ωράριο αλλά και στον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού προοιωνίζεται το πόρισμα της διεθνούς
επιτροπής ειδικών για το νέο Εργασιακό τα βασικά σημεία του οποίου θα παρουσιάσει σήμερα ο Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Έτσι μετά το νέο Ασφαλιστικό, οι περικοπές που αυτό προβλέπει σε βάρος των συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος δέχεται εισηγήσεις από την επιτροπή ειδικών (που ο ίδιος μαζί με τους θεσμούς συνέστησε) οι οποίες οδηγούν σε μισθούς κάτω ακόμα και από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αντικατάσταση μέρους του μισθού με ένα νέο επίδομα ημι-απασχόλησης σε επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο αλλά και στη συναπόφαση του κατώτατου μισθού σε πανεθνικό επίπεδο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τρία είναι τα βασικά σημεία του πορίσματος, τα οποία φέρνουν τα πάνω –κάτω στις εργασιακές σχέσεις :
1. Η διαμόρφωση ενός “μεικτού” συστήματος για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με συμμετοχή τόσο των κοινωνικών εταίρων. (ΓΣΕΕ, Εργοδοτικοί φορείς) όσο και της εκάστοτε κυβέρνησης.Σημειώνεται πάντως και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού (Άρθρο 103 νόμος 4172/2013) προβλέπεται ότι “για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή”. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται ” από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας”,
2. Η δυνατότητα να καθορίζεται βασικός μισθός (μεταξύ εργαζομένων -εργοδοτών σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα) ο οποίος να μπορεί είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό σε κλαδικό ή ακόμα και σε εθνικό επίπεδο (δηλαδή κάτω από τα 586 ευρώ).Με βάση το ισχύον πλαίσιο οι μισθοί που συμφωνούνται μεταξύ εργοδοτών –εργαζομένων σε μία επιχείρηση μπορούν να είναι χαμηλότεροι από εκείνους που προβλέπονται στην αντίστοιχη κλαδική σύμβαση (εάν αυτή έχει υπογραφεί), αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι κατώτεροι από τον εθνικό κατώτατο μισθό (σ.σ τα 586 ευρώ σήμερα). Ένα θεσπιστεί μία τέτοια ρήτρα , τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μισθούς πλήρους απασχόλησης ακόμα και κάτω των 586 ευρώ.
3. Η δυνατότητα να καθορίζεται μειωμένο ωράριο σε μία επιχείρηση με τον όρο ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα δουλεύουν λιγότερες ώρες και έτσι λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές θα παίρνουν ένα επίδομα από το Δημόσιο ή από το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα “ισοφαρίζει” τις απώλειες του εισοδήματος τους λόγω του μειωμένου ωραρίου.
Σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, η επιτροπή ειδικών για το νέο Εργασιακό, όπως άλλωστε και πριν από αυτή, ο Υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος έχει πετάξει το “μπαλάκι” στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλώνοντας πως θα “σεβαστεί” την απόφαση του σε σχέση με την υπόθεση των απολύσεων στην ΑΓΕΤ το 2013 και ότι θα αλλάξει το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις (σ.σ. προφανώς στην κατεύθυνση της απόφασης του Ευρω-δικαστηρίου), “προστατεύοντας” –όμως- τους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται πως η εισήγηση του Εισαγγελέα του Ευρω-Δικαστηρίου προβλέπει ότι οι απολύσεις στην ΑΓΕΤ, οι οποίες αφορούσαν το 5% του προσωπικού της εταιρείας και αποφασίστηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, επικεφαλής του οποίου ήταν η τότε γενική γραμματέας του Υπ. Εργασίας είναι ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία. Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων σε βάρος του 10% των εργαζομένων μιας επιχείρησης με προσωπικό 100-300 ατόμων και χωρίς αποφασιστική εμπλοκή της κυβέρνησης.
capitalgr