Η Συνέλευση για την Αντιμετώπιση των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών Ροών πραγματοποιείται ακριβώς έναν χρόνο μετά τη φωτογραφία με το άψυχο κορμί του Αϊλάν Κουρντί, του τρίχρονου αγοριού από τη Συρία που ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια στην προσπάθειά του να αναζητήσει μαζί με την οικογένειά του ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.
Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης. Έστειλε ρίγη συγκίνησης, προκάλεσε σοκ και αγανάκτηση σε όλη την Ευρώπη, έκανε επιτακτική την ανάγκη για άμεση παρέμβαση στο δράμα αυτών των ανθρώπων. Έναν χρόνο μετά, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.
Στόχος της Συνέλευσης η οριστικοποίηση ενός κειμένου συμφωνίας που θα συσπειρώσει τα 193 μέλη του Οργανισμού στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων κρίσεων, όπως ο εμφύλιος στη Συρία. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μεγάλος καθώς δεν πρόκειται για νομικά δεσμευτική λύση, σε μία περίοδο μάλιστα που το προσφυγικό και το μεταναστευτικό έχουν διχάσει την Ευρώπη.
Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτής της προσπάθειας, όπως επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι, η στενόμυαλη εθνική ιδιοτέλεια κάποιων κρατών, που εγκαταλείπει εκατομμύρια πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια για εκεχειρία στη Συρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τονίζει από την πλευρά του την ανάγκη να βρεθεί άμεσα πολιτική λύση. «Αν και μαίνονται τραγικές συγκρούσεις παγκοσμίως, ωχριούν μπροστά στην κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.
Καθώς οι προσδοκίες για την επιτυχία της Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι αρκετά περιορισμένες, σχολιάζουν οι New York Times, οι ελπίδες για πιο στέρεα βήματα στρέφονται στη σύνοδο που έχει συγκαλέσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη. Σε αυτήν, τουλάχιστον 45 χώρες αναμένεται να δεσμευτούν ότι ακολουθούν τη γραμμή των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.