Τις πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αυστρία, μεταξύ των οποίων η Amazon και τα Starbucks, έβαλε στο «στόχαστρο» ο καγκελάριος της χώρας Κρίστιαν Κέρν, μερικές μόλις ημέρες μετά από την πρωτοφανή οικονομική αξίωση της Κομισιόν από την Apple.
O κ. Κερν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι πολυεθνικές στην Αυστρία πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους υπαιθρίους πωλητές λουκάνικων.
«Κάθε βιεννέζικο καφέ, κάθε υπαίθριος πωλητής λουκάνικων πληρώνει υψηλότερους φόρους στην Αυστρία από μια πολυεθνική εταιρία» ανέφερε ο κ. Κέρν, μιλώντας στην εφημερίδα Der Standard.
«Αυτό ισχύει για το Starbucks, την Amazon και άλλες εταιρίες» είπε χαρακτηριστικά, τασσόμενος στο πλευρό της απόφασης της Κομισιόν να ζητήσει από την Apple 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους.
Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της Κομισιόν ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τιμ Κουκ, χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση. Τόσο η Apple όσο και οι εταιρίες Google και Facebook δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τηρούν κατά γράμμα τη φορολογική νομοθεσία στις χώρες που δραστηριοποιούνται.
Η απόφαση της Κομισιόν ενόχλησε ακόμη και την Ιρλανδία, μια χώρα που για πολλά χρόνια προσελκύει επενδύσεις από πολυεθνικές προσφέροντας ειδικές φορολογικές συμφωνίας. «Αυτό που κάνουν η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα δείχνει ότι δεν έχουν αλληλεγγύη προς την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, στρέφοντας τα «πυρά» του προς τους εταίρους.
Παρά τις επικρίσεις του, ο Κέρν φρόντισε να μην πει ότι το Facebook και η Google θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι έχουν «σημαντικές πωλήσεις», περίπου 100 εκατομμύρια για την καθεμία, και τους μικρούς αριθμούς των εργαζόμενων που απασχολούν στη χώρα.
ΕΘΝΟΣ