Τις χρηματοδοτήσεις προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε να σταματήσει η νέα διοίκηση της Attica Bank. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο
σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης των μετόχων, το πόρισμα του SSM δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις αλλά επισημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει πολιτική διαχείρισης ώστε να μπορεί να σταθμίζει τους κινδύνους και να τιμολογεί τις δανειοδοτήσεις.
Ερωτώμενη για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα η διοίκηση της τράπεζας απέφυγε να δώσει αριθμούς, λέγοντας ότι η γραμμή προς τον κ. Καλογρίτσα ήταν αρκετά μεγάλη και έχει εξαντληθεί. Αναφερόμενη στα δάνεια και στη συνολική έκθεση (NPE) της τράπεζας η διοίκηση είπε ότι είναι εντός των εγκεκριμένων ορίων που κάθε φορά είχαν τεθεί. Ωστόσο αυτό που εντόπισε ο SSM ήταν η έλλειψη πολιτικής διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων με αποτέλεσμα η συνομολόγηση δανείων να είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του αιτούμενοι δανειολήπτη με το στέλεχος της τράπεζας. “Κάποια δάνεια θα έπρεπε να είχαν τιμολογηθεί διαφορετικά ενώ δεν έχουν όλα τα δάνεια ασφαλή καλύμματα”, σημειώθηκε χαρακτηριστικά.
Στις 30/6/2016 ο δείκτης NPEs ανερχόταν σε 58%, αποτέλεσμα του AQR που είχε διενεργήσει το χειμώνα του 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος και του γεγονότος ότι η μονάδα προβληματικών δανείων της τράπεζας ξεκίνησε να λειτουργεί με καθυστέρηση δύο ετών σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Η διαχείριση των NPLs αποτελεί μείζον έργο για τη νέα διοίκηση με στόχο να δοθεί προς διαχείριση σε εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της τράπεζας. Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία για την εξεύρεση ξένου επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει τόσο το έργο της ανάκτησης δανείων (ήδη το μισό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας έχει καταγγελθεί) και παράλληλα να ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα. Η μελέτη της Clayton που κανονικά έληγε χθες θα παρουσιαστεί στη νέα διοίκηση με δεσμευτικές προσφορές ενδιαφερομένων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και όπως ανακοινώθηκε υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον.
Η νέα διοίκηση έδωσε επανειλημμένως διαβεβαιώσεις για την απόλυτη διασφάλιση των καταθέσεων των καταθετών στην Attica Bank. Ερωτώμενη για το ύψος των καταθέσεων δημοσίων οργανισμών και ΔΕΚΟ, η διοίκηση ανέφερε ότι από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ καταθέσεων αυτών των φορέων που είχε η τράπεζα, τον Απρίλιο του 2015 έχασε τα μισά λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να αποσύρει καταθέσεις δημοσίων οργανισμών για πληρωμές οφειλών προς το ΔΝΤ. Οι καταθέσεις απομειώθηκαν περαιτέρω με τη μεταφορά καταθέσεων του ΤΣΜΕΔΕ για την αύξηση κεφαλαίου του τέλους 2015, ενώ Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2016 υπήρξε νέα εκροή 140 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο όπως τον Απρίλιο – Μάιο του 2015. Σήμερα οι καταθέσεις δημοσίων φορέων στην τράπεζα κινούνται περί τα 200 εκατ. ευρώ.
Σε ερώτημα του Capital.gr, για το εάν η τράπεζα θα προβεί σε διαγραφές δανείων δεδομένων των υψηλότερων προβλέψεων που διαθέτει σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, η διοίκηση ανέφερε ότι στόχος είναι να εξαλειφθούν οι επισφάλειες με κάθε μέσο. Το Capital.gr ρώτησε επίσης, δεδομένου ότι το πόρισμα του SSM κάνει λόγο για το επιχειρησιακό μοντέλο της τράπεζας, αν παραμένει σε ισχύ το σχέδιο του κ. Δραγασάκη για τη μετεξέλιξη της Attica Bank σε αναπτυξιακή τράπεζα. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά “τα πάντα θα ξαναμπούν στο τραπέζι”.
Η νέα διοίκηση επεσήμανε ότι δεν θα δεχθεί καμία εξωθεσμική παρέμβαση, ενώ μοναδικός της στόχος θα είναι η συνεχής συνεργασίας με τις εποπτικέ αρχές και η άμεση αναδιοργάνωση της τράπεζας ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας, να εμπεδώσει την πίστη της στην πελατεία της, να μειώσει την εξάρτηση από τον ELA και να περιορίσει τα NPLs.
“Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι η επαναφορά σε κερδοφορία σύντομα” ανέφερε ο νέος πρόεδρος Π. Ρουμελιώτης. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Θ. Πανταλάκης πρόσθεσε στους στόχους της αναδιοργάνωσης και τη μείωση του κόστους λειτουργίας που θα υλοποιηθεί και με εθελούσια έξοδο και με μειώσεις μισθών. Αναφερόμενος στα θετικά της τράπεζας μίλησε για τα πολύ υψηλά εποπτικά κεφάλαια, πάνω από 27%. “Η νέα διοίκηση θα έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Θα έχουμε ολοκληρώσει σύντομα το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ώστε να εξαλειφθεί κάνει ανησυχία στις εποπτικές αρχές. Επανεξετάζονται όλα: δομές, οργάνωση, τρόπος λειτουργίας, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι προς όφελος των μετόχων και του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ. Από αυτό εξαρτώνται οι 25 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ και οι 100.000 μηχανικοί που θα γίνουν συνταξιούχοι” είπε ο κ. Πανταλάκης επισημαίνοντας ότι η νεά διοίκηση θα βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ.
Σημειώνεται ότι το νέο Δ.Σ. της τράπεζας απαρτίζεται αποκλειστικά απο στελέχη που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια του νόμου 4346/2015.
capitalgr