«Οι τράπεζες μπορούν ρεαλιστικά να στοχεύσουν σε μείωση των προβληματικών δανείων κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως»
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ταχύτερα δράση για να εκκαθαρίσουν τον τεράστιο όγκο προβληματικών δανείων τους, δήλωσε ο
Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.
«Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά η ισχυρή αποφασιστικότητα των διοικήσεων τους να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το σημαντικό απόθεμα προβλέψεων και ενέχυρων για να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (non-performing exposures, NPE)», τόνισε ο κ. Καραμούζης. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη τα εφόδια, καθώς οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις πάνω από 58 δισ. ευρώ έναντι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πάνω από το 60% των προβληματικών δανείων έχουν ενέχυρα, κυρίως ακίνητα.
Μία αποτυχία να συρρικνωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων ενέχει τον κίνδυνο ανατροφοδότησης της αβεβαιότητας για την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών, καθυστερώντας την πρόσβασή τους στις κεφαλαιαγορές, σημείωσε ο Πρόεδρος της Eurobank. Θα δέσμευε, πρόσθεσε, πολύτιμη ρευστότητα και θα κρατούσε σε χαμηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις των τραπεζών, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές. «Χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική διαδικασία NPE και τη χρειαζόμαστε γρήγορα. Οι τράπεζες μπορούν ρεαλιστικά να στοχεύσουν σε μείωση των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς να συμπιέσουν υπερβολικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων των NPE μέσω βεβιασμένων πωλήσεων», τόνισε.
Αν και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες – Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank – εφάρμοσαν την πρόσφατη νομοθεσία και σύστησαν στο εσωτερικό τους μονάδες για τα «κόκκινα» δάνεια, η δημιουργία προβληματικών δανείων δεν έχει αντιστραφεί, δείχνοντας την «ανάγκη για μία στρατηγική μετατόπιση», δήλωσε ο κ. Καραμούζης. «Αντί να μεταθέτουμε το ζήτημα, επιμηκύνοντας τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, όπως δείχνουν τα πολύ χαμηλά θεραπευτικά επιτόκια και τα υψηλά ποσοστά νέων αθετήσεων πληρωμών, οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και μεθόδους για βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης», είπε.
Οι τράπεζες πρέπει, επίσης, να εξετάσουν από κοινού τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές, ιδιαίτερα για μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Eurobank. Προειδοποίησε, όμως, ότι μαζικές βεβιασμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που είναι ενέχυρα σε προβληματικά δάνεια, σε χαμηλές τιμές, «θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό», εν μέσω των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας. «Μία τέτοια πολιτική θα μπορούσε σίγουρα να εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τροφοδοτώντας και πάλι εκροές καταθέσεων, παρατείνοντας τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και περιορίζοντας την πρόσβαση στην αγορά», είπε.
newsbeast.gr