To μοντέλο της «κακής» τράπεζας- αντί της απευθείας πώλησης δανείων- προκρίνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να μην εγγράψουν ζημίες και
χρειαστούν νέα κεφάλαια, άρα και 4η ανακεφαλαιοποίηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το πιο αξιόπιστο μοντέλο «κακής» τράπεζας είναι αυτό που ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, στην θυγατρική της τράπεζα Atlantic Bank στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τότε η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε μια νέα εταιρεία η οποία απέκτησε όλα τα προβληματικά δάνεια της Atlantic Bank.
Στην εταιρεία συμμετείχε με ποσοστά η Εθνική Τράπεζα, και μια ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Η εταιρεία έλαβε ως κεφάλαιο δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο αποπληρώθηκε όταν ολοκληρώθηκε η διαχείριση των δανείων. Ότι απέμεινε ήταν το κέρδος για την εταιρεία διαχείρισης, αλλά και την Τράπεζα. Μ αυτό τον τρόπο η Εθνική ξέφυγε από τα προβληματικά δάνεια της Atlantic και ξεκαθάρισε τον ισολογισμό της. Ανάλογες προσπάθειες όπως της Atlantic πραγματοποιήθηκαν με την Ιρλανδική «κακή» τράπεζα- με μια διαφορετική βεβαίως διαδικασία καθώς προς η Ιρλανδική τράπεζα απέκτησε τα «κόκκινα» δάνεια, σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ονομαστικής αξίας.
Γιατί οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν τις ζημιές με την πώληση
Αν οι τράπεζες οδηγηθούν στην εξαναγκαστική πώληση των δανείων – όπως προεξοφλείται ήδη στο χρηματιστήριο – τότε για ορισμένα δάνεια θα λάβουν λ.χ το 20% της ονομαστικής αξίας. Για δάνειο 100 εκατ ευρώ, η τράπεζα θα λάβει 20 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα, όμως, έχει πραγματοποιήσει προβλέψεις 60 εκατ. ευρώ. Άρα προκύπτει μια διαφορά 20 εκατ. ευρώ, η οποία θα εγγραφεί ως ζημιά, άρα θα λείψουν κεφάλαια. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι τιμές που προσφέρονται από τα funds για τις κατηγορίες δανείων είναι διαφορετικές (1% της ονομαστικής για καταναλωτικά, 20-23% στεγαστικά κλπ), η συνολική ζημιά των τραπεζών αυξάνεται.
newmoney.