Πλάνα επιβίωσης σε πιθανό “ατύχημα” που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του bail – in, καλούνται να παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες στον
SRM, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρώπης.
Η υποβολή των recovery plans από τις ελληνικές τράπεζες θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία νέα παράμετρο που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η οποία έρχεται σε μια περίοδο νέας πανευρωπαϊκής αναταραχής, λόγω των “τριγμών” στην Deutsche Bank.
Εν μέσω ανησυχιών για την κεφαλαιακή της επάρκεια, οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν χθες νέα ιστορικά χαμηλά, συμπαρασύροντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πλήττοντας κυρίως τις μετοχές των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών. Οι ανησυχίες πήραν μεγαλύτερη έκταση από τη δήλωση της Angela Merkel ότι αποκλείει το bailout του γερμανικού κολοσσού πριν από τις γερμανικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή του πρώτου bail – in στην μεγαλύτερη Οικονομία της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι από 1/1/2016 ισχύει η οδηγία BRRD, η οποία προβλέπει ότι εφεξής η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνεται με κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών τους (bail – in) και όχι των φορολογούμενων (bailout) όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Αν και η οδηγία για το bail – in έχει μείνει στον “πάγο”, καθώς τα μεγέθη τόσο των ιταλικών τραπεζών – που ήταν οι πρώτες που έμειναν “γυμνές” μετά το Brexit -, όσο και της Deutsche Bank, τρομάζουν τις ευρωπαϊκές αρχές, εντούτοις οι δηλώσεις Merkel για τη Deutsche Bank ρίχνουν λάδι στη φωτιά για τον φόβο των καταθέσεων.
Η προστασία των καταθέσεων είναι και το μείζον μέλημα του SRM, ο οποίος καλεί τις τράπεζες να συντάξουν την “εν ζωή διαθήκη τους”, υποβάλλοντας σχέδια αντιμετώπισης ενός πιθανού “ατυχήματος” που θα απειλούσε με “κούρεμα” τις καταθέσεις. Στα recovery plans, ειδικότερα, οι τράπεζες καλούνται να περιγράψουν το πώς θα διαχειριστούν την πιθανότητα να χρειαστούν διάσωσή τους με νέα κεφάλαια, χωρίς όμως να “κουρέψουν” τις καταθέσεις των πελατών τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το σημαντικό στοιχείο των recovery plans είναι η διαμόρφωση του δείκτη MREL, ο οποίος θα απεικονίζει το σύνολο των κεφαλαίων αλλά και των στοιχείων παθητικού της τράπεζας, τα οποία στην περίπτωση που αυτή χρειαστεί διάσωση, θα απορροφήσουν όλο το “σοκ” πριν χρειαστεί να “κουρευτούν” οι καταθέσεις. Ο δείκτης αυτός εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί από τον SRM στο 18% – 19% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μέσο όρο ενεργητικού 40 – 45 δισ. ευρώ, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα χρειαστεί να “σηκώσει” 1 – 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, στην περίπτωση που βρεθεί με νέες ανάγκες σε κεφάλαια. Αυτός, όπως έγραψε το “Κεφάλαιο”, είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κινηθούν πολύ ενεργητικά για την ανάκτηση κεφαλαίων από τη μείωση των “κόκκινων” δανείων.
Σημειώνεται ότι τα recovery plans που καλούνται να υποβάλουν στον SRM οι τράπεζες, οδηγούν αναγκαστικά σε επανεξέταση στόχων που είχαν θέσει οι τράπεζες για την αποπληρωμή κεφαλαίων στο Δημόσιο, με κυριότερη την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε θέσει ως προτεραιότητα, μετά την είσπραξη του τιμήματος από την πώληση της Finansbank, την αποπληρωμή των CoCos προς το ΤΧΣ.
capitalgr