Tεράστια, high-tech καράβια που προχωρούν σε άντληση πετρελαίου στέκονται άπραγα σε μία γωνιά της Καραϊβικής. Αξίας δισεκατομμυρίων, εννιά από αυτά
έχουν… μαζευτεί σε ένα γκρουπάκι. Οι μηχανές δε λειτουργούν. Οι άγκυρες των 20 τόνων βρίσκονται στη θάλασσα. Τα πληρώματα δεν είναι πάνω στα καράβια. Εδώ και μήνες, δώδεκα μίλια από το Trinidad & Tobago, τα καράβια αυτά περιμένουν την αγορά πετρελαίου να ανακάμψει.
Τα καράβια ανήκουν στη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με τέτοιες πλατφόρμες, την Transocean Ltd. Αν και η κίνηση της εταιρείας αυτή ακούγεται λογική, να σταματήσει τη λειτουργία -προσωρινά- των καραβιών αυτών, στην πραγματικότητα αποτελεί τεράστιο ρίσκο. Μάλιστα, είναι πρωτοφανές, αφού κανείς δεν έχει σταματήσει τη λειτουργία τέτοιων καραβιών στο παρελθόν. Εδώ και δύο δεκαετίες από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν, δεν είχε υπάρξει ανάγκη. Και τώρα, κανείς δε γνωρίζει πότε θα επαναλειτουργήσουν.
Η τεχνική αυτή λέγεται cold-stacking. Σε αντίθεση με το warm-stacking το οποίο έχει τις μηχανές σε λειτουργία και κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια την ημέρα, το cold-stacking κοστίζει “μόλις” 15.000. Τα καράβια βρίσκονται σε ένα ασφαλές λιμάνι με προσωπικό ελαχίστων.
Το κάθε καράβι κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, και είναι φορτωμένο με γκάτζετ υψηλής τεχνολογίας.
Με “δύναμη” 6 μηχανών Rolls-Royce οι οποίες συνδέονται άμεσα με δορυφόρο και GPS έτσι ώστε να κρατούν το πλοίο ακριβώς πάνω από τις πετρελαιοπηγές, το πλοίο έχει και… ρομπότ το οποίο μπορεί να καταδυθεί και να εργαστεί πάνω στην αντλία εκεί που δεν μπορεί να φτάσει άνθρωπος. Το derrick μπορεί να μετακινεί περίπου 2.500 τόνους φορτίου ταυτόχρονα.
Για τώρα, η τακτική του cold-stacking έχει αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για την Transocean, στην οποία παρεμπιπτόντως άνηκε και η πλατφόρμα άντλησης της BP η οποία γέμισε με πετρέλαιο τον Κόλπο του Μεξικό το 2010. Η εταιρεία είχε κέρδη 77 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, εκπλήσσοντας τους επενδυτές.
newmoney.