παραμείνει στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου, κατά τις συναντήσεις που είχε χθες με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Κατά τη συνάντηση της κ. Βελκουλέσκου με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ επαναβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, παρότι όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές και ότι έπληξε κυρίως τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα να μη μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και να πληγούν ετεροβαρώς μισθωτοί και συνταξιούχοι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραδέχθηκε ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα. «Περιμένουμε να δούμε εάν αυτές οι παραδοχές της εκπρόσωπου θα αποτυπωθούν στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα παίξει ασφαλώς πολύ μεγάλο ρόλο στη διαπραγμάτευση και τα εργασιακά» εκτίμησε ο κ. Παναγόπουλος.
Κατά τη συνάντηση της κ. Βελκουλέσκου με εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τους εργοδοτικούς φορείς, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της καθιέρωσης ακατάσχετου λογαριασμού, ενώ δεν απέκλεισε και το «πάγωμα» των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τις επιχειρήσεις.
Η εργοδοτική πλευρά και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ έδωσαν βαρύτητα στην υπερφορολόγηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι μισθοί είναι ανταγωνιστικοί. Ιδιαίτερα ο ΣΕΒ τοποθετήθηκε γενικά για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι έχουν αποκατασταθεί οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, ενώ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ εκτός από το πάγιο αίτημα για πάγωμα των οφειλών και καθιέρωση του ακατάσχετου λογαριασμού, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Έντυπη