συμπεριφορά στη Χίο, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για την αποσυμφόρηση του νησιού. Δεσμεύτηκε επίσης για την άμεση μεταφορά περίπου 500 ατόμων των οποίων το αίτημα ασύλου έχει εγκριθεί αρχικά, ωστόσο στο νησί χθες το πρωί βρίσκονταν 3.528 άτομα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, δεν είναι δυνατή η μεταφορά όσων έφτασαν μετά την 20ή Μαρτίου στην ενδοχώρα, πριν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αιτήματος ασύλου. Προσέθεσε όμως ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει έγκριση για τη δυνατότητα μεταφοράς ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Από την πλευρά τους, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, ζήτησαν μεταξύ άλλων να στελεχωθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται στη Χίο, ώστε τα αιτήματα προσφύγων και μεταναστών να διεκπεραιώνονται με ταχύτερους ρυθμούς. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χρονίζει η κατάσταση και να φεύγουν γρήγορα οι πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μειωθεί η κοινωνική-οικονομική επιβάρυνση για το νησί», τόνισε η κ. Καλογήρου στην «Κ». Οι κάτοικοι της Δασκαλόπετρας, ωστόσο, του χωριού που βρίσκεται κοντά στο Μερσινίδι, ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να σταματήσουν τη δημιουργία έστω και προσωρινού προαναχωρησιακού κέντρου στην περιοχή, τονίζοντας ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους.
Εως χθες το πρωί, πάντως, ακόμα 172 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τους οποίους οι 112 στη Χίο. Ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά έφτασε τους 12.888, εκ των οποίων οι 5.545 στη Λέσβο, οι 1.353 στη Σάμο, οι 1.517 στην Κω και οι 717 στη Λέρο.
Τις άθλιες συνθήκες «φιλοξενίας» των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα περιγράφει η Human Rights Watch σε νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες. Η έκθεση βασιζόμενη σε συνεντεύξεις παιδιών καταγράφει την αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση παιδιών που αποτελεί παραβίαση της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας. Τα παιδιά κρατούνται υπό ανθυγιεινές συνθήκες, μερικές φορές μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση, σε αστυνομικά τμήματα και σε κέντρα κράτησης με μικρή πρόσβαση σε βασική φροντίδα και υπηρεσίες, αναφέρει η έκθεση.
«Οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν περισσότερα από 3.300 ασυνόδευτα παιδιά αιτούντα άσυλο και άλλα παιδιά μετανάστες, που έφτασαν στην Ελλάδα, στους επτά πρώτους μήνες του 2016. Παρόλο που τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να παραπέμπονται σε ασφαλή καταλύματα, η Ελλάδα έχει χρόνια έλλειψη χώρων και τα παιδιά αυτά κρατούνται υπό συνθήκες της λεγόμενης προστατευτικής φύλαξης, ενώ περιμένουν την τοποθέτησή τους στο ήδη πολύ επιβαρυμένο σύστημα των δομών φιλοξενίας».
Έντυπη