Επίσης το προσωρινό διάταγμα απαγορεύει στον νέο ιδιοκτήτη να το πωλήσει ή και να επιβαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή να υποθηκεύσει το ακίνητο μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.
Η αίτηση της αγωγής έγινε από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Μαθηκολώνη, το οποίο ήταν αυτό που είχε χειριστεί και την υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Το χθεσινό διάταγμα ορίζεται επιστρεπτέο στις 10 Οκτωβρίου το πρωί.
Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης και με βάση τα έγγραφα της ένορκης δήλωσης, ο πλειστηριασμός του ακινήτου έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 και πωλήθηκε στην εταιρεία Glouso Investments.
Ο ενάγοντας την ημέρα του πλειστηριασμού αλλά και τις αμέσως επόμενες δύο μέρες, πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για μια απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Ο ενάγοντας, το ακίνητο του οποίου βγήκε σε πλειστηριασμό, λαμβάνοντας συμβουλή από το δικηγορικό γραφείο Α.Μαθηκολώνη, αποφάσισε να καταχωρήσει αγωγή εναντίον της Τράπεζας Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στη μονομερή αίτηση του ενάγοντος, Μάριου Σιαλή, «η διεξαγωγή του επίδικου παράνομου και άκυρου πλειστηριασμού είχε ως αποτέλεσμα την πώληση του επίδικου ακινήτου προς την εναγόμενη εταιρεία Glouso Investments». Ο ενάγοντας πέρα από το διάταγμα ζητεί όπως «αποδοθούν αποζημιώσεις ίσες με την αγοραία αξία του επίδικου ακινήτου», το οποίο, όπως υποστηρίζει «πωλήθηκε παράνομα και χωρίς κανένα δικαίωμα και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας ή και πωλήθηκε στη βάση ενός παράνομου και άκυρου πλειστηριασμού».
Η Τράπεζα Κύπρου έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας που περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό τις εν εξελίξει διαδικασίες για παλιές υποθέσεις.
Για το χθεσινό προσωρινό διάταγμα επειδή αφορά και τον νέο αγοραστή αναμένει να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάνθηκε ότι η νέα διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις που έχει ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση. Δηλαδή για υποθέσεις που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη στο Κτηματολόγιο που οι τράπεζες ήλπιζαν να προχωρήσουν μετά την ψήφιση της εφαρμογής του νέου νόμου το 2015. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης του προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, «πολλές από τις προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίηση της σχετικής διαδικασίας είναι αντικειμενικά και ουσιαστικά ανεφάρμοστες όταν υφίσταται δικαστική απόφαση που διατάσσει την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου».
philenews.com