οίκους της χώρας να μην επιχειρήσουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές της για πάταξη της φοροδιαφυγής. Εχει από τον Ιανουάριο θεσπίσει νέα νομοθεσία, που ακυρώνει κάθε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση όταν προέρχεται από σχήματα όπως οι εταιρικές σχέσεις με επιχειρήσεις της χώρας και επιβάλλει βαριά φορολογία σε όσες επιχειρήσεις δοκίμασαν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες. Απευθυνόμενη στις πολυεθνικές, τις καλούσε να μην κάνουν χρήση των γνωστών σχημάτων «εταιρικής σχέσης» με επιχειρήσεις της Αυστραλίας. Σχολιάζοντας σχετικά, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φορολογίας Μαρκ Κόντζα ανέφερε πως ορισμένοι μεγάλοι οίκοι λογιστών ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μπορούν να τους προσφέρουν «ασυλία» φορολογική και να τους περιφρουρήσουν από τη νομοθεσία που επιβάλλει φόρους στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μιλώντας στους Financial Times, εξέφρασε την ανησυχία των φορολογικών αρχών της χώρας πως «πρόκειται για μία ακόμη μορφή δημιουργικής λογιστικής που θα υπονομεύσει όποια πολιτική επιχειρεί να πατάξει τη φοροαποφυγή».
Μιλώντας σε οικονομική εφημερίδα της Αυστραλίας, ο κ. Κόντζα αναφέρθηκε στα σχήματα που έχουν επινοήσει οι τέσσερις μεγάλοι οίκοι λογιστών για να εκμεταλλευτούν τα κενά της νομοθεσίας. «Τους είπα ότι είναι ένα έξυπνο σχήμα, αλλά η εξυπνάδα δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο στον κόσμο της φορολογίας», τόνισε. Αναφερόταν σε ένα νέο σχήμα, που θέτει την εταιρική σχέση ξένης εταιρείας με επιχείρηση της Αυστραλίας ανάμεσα στην ξένη εταιρεία και στον πελάτη της στην Αυστραλία. Αυτό το σχήμα δίνει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να παρουσιάσει την εταιρική σχέση ως επιχείρηση της Αυστραλίας, οπότε δεν ισχύουν οι νόμοι για την πάταξη της φοροαποφυγής. Οπως επισήμανε ο Κρις Εβανς, καθηγητής Φορολογικών Θεμάτων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, πρόκειται για προειδοποίηση προς τους τέσσερις μεγάλους οίκους λογιστών, καθώς αυτήν την υπηρεσία παρέχουν τέτοιους είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολυεθνικές.
«Στο παιχνίδι αυτό διακυβεύονται πολλά δισ. δολάρια», τονίζει ο κ. Εβανς και προειδοποιεί τις πολυεθνικές πως θα είναι αμέλειά τους «να δεχθούν συμβουλές σχετικά με το αν υπόκεινται σε αυτήν τη νομοθεσία και να ζητήσουν συμβουλές για το πώς μπορούν να παρακάμψουν τις δρακόντειες πλευρές της νομοθεσίας με νόμιμο τρόπο». Οι προειδοποιήσεις έρχονται σε μια στιγμή που παίρνει διεθνείς διαστάσεις η εκστρατεία πάταξης της κολοσσιαίων διαστάσεων φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 1,3 δισ. ευρώ στην Apple ως αναδρομικό φόρο προς το ιρλανδικό κράτος. Ο λόγος είναι πως εκτός από τον, ούτως ή άλλως, διαφιλονικούμενο χαμηλό συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία, η Apple είχε συνάψει ειδική φορολογική συμφωνία με τις Αρχές του Δουβλίνου και κατόρθωνε να πληρώνει συμβολικούς φόρους για τα δυσθεώρητα κέρδη της.
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν προσφάτως το σχέδιό τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και αυτήν τη φορά στρέφονται εναντίον όσων παρέχουν συμβουλές με στόχο τη φοροαποφυγή. Οι τελευταίες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκαν τον Αύγουστο, προβλέπουν πως όσοι βοηθούν επιχειρήσεις να φοροδιαφύγουν θα πληρώνουν πρόστιμο που θα ανέρχεται στο 100% των μη καταβληθέντων φόρων.
Έντυπη