Κεφάλαια, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην ΕΕ σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται συνετά “λόγω της αδύναμης διοικητικής ικανότητας”,
αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρουσιάζει το Politico.
Τα χρηματικά ποσά που οι χώρες αυτές διαθέτουν για την προώθηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, τη μεταρρύθμιση των δικαστικών συστημάτων και τη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος είναι σχετικά χαμηλά, τονίζεται στο κείμενο. Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι η “έλλειψη πολιτικής βούλησης για μεταρρύθμιση των θεσμών”.
“Η Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά αυστηρές προϋποθέσεις (σχετικά με την παροχή χρηματοδότησης) και να παρακολουθεί την εκπλήρωση τους” δήλωσε ο Istvan Szabolcs Fazakas, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. “Εάν χρειαστεί, οι μελλοντικές πληρωμές θα μπορούσαν να μειωθούν ή να ανασταλούν”, πρόσθεσε.
Από το 2007 έως το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει συνολικά 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε εθνικά και περιφερειακά προγράμματα στην Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
capitalgr