Καταιγισμό ερωτήσεων θα δεχθούν αύριο από τους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες, για το γεγονός ότι, σε δυο μήνες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος
από την αύξηση κεφαλαίου, αλλά οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε ενέργειες στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με εξαίρεση δυο τράπεζες, οι υπόλοιπες δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες καθώς, πρώτον, ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια σε εταιρείες διαχείρισης, δεύτερον δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή, η κριτική θα εστιαστεί στο γεγονός ότι, από το Νοέμβριο του 2015, οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμία πρακτική εξέλιξη, δηλαδή έχει έχει πολύ μικρή εκμετάλλευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από τη πλευρά τους οι οι τράπεζες θα επισημάνουν ότι, επί ένα χρόνο δεν προχώρησε τίποτε σε νομοθετικό επίπεδο ενώ αρκετές από αυτές δεν διαθέτουν οριστικές διοικήσεις, αλλά αντίθετα περιμένουν τις επιλογές που πρέπει να εγκρίνουν ο SSM, οι ξένοι μέτοχοι, αλλά και η κυβέρνηση.
Η αβεβαιότητα αυτή αντικατοπτρίζεται και στις μετοχές των τραπεζών, που καταγράφουν σήμερα ήπια άνοδο (με εξαίρεση την Εθνική), χωρίς ωστόσο δυναμική. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται εδώ και εβδομάδες στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος των επενδυτικών σχέσεων, αυτό που ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές είναι πότε θα ολοκληρωθούν με τον SSM τα πλάνα (μέχρι το 2019) για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE’S). Ειδικότερα, οι ξένοι θα επικεντρωθούν στον τρόπο της μείωσης, δηλαδή αν θα γίνουν αναδιαρθρώσεις, διαγραφές, πωλήσεις δανείων. Το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές είναι πότε θα κλείσει η συμφωνία για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όπως γίνεται αντιληπτό και στα δυο θέματα, οι τραπεζίτες έχουν πολύ λίγα να πουν καθώς σε πολλές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ούτε οι αλλαγές στις διοικήσεις.
«Παρατημένη» αγορά η Ελλάδα μέχρι να αλλάξουν πολιτική Ευρώπη – ΣΥΡΙΖΑ
Όπως αποτυπώνεται ανάγλυφα στο χρηματιστήριο, η οδός Αθηνών είναι πλέον μια παρατημένη αγορά με ένα τζίρο που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.
Στην παρούσα φάση, όπως επισημαίνει ξένος επενδυτή, «το μοναδικό που μπορεί να προσδώσει πορεία στην αγορά είναι να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο deal στα NPL’S. Mόνο τότε μπορεί να ξαναδούν την Ελλάδα «οι ξένοι επενδυτές». Επιπλέον, δυο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα και εξηγούν γιατί το χρηματιστήριο βρίσκεται κάτω απο τις 560 μονάδες και τα δεκαετή ομόλογα κινούνται με απόδοση 8,6%.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι, δεν υπάρχει καμία προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά τους φόρους, ενώ ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει πολιτική η Γερμανία έναντι της Ελλάδας, δηλαδή να προσφέρει κάτι για το χρέος. Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, οι ξένοι επενδυτές αφενός δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν έχει εισπράξει πολιτικά η ΝΔ τα μέγιστα οφέλη από την φθορά τη κυβέρνησης και αφετέρου έχουν πειστεί ότι, παρόλο που ζητά εκλογές η ΝΔ, επί της ουσίας δεν τις θέλει, αλλά περιμένει η κυβέρνηση να φθαρεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ακινησία σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά είναι η πιο προσφιλής τακτική.
Ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν
Το επενδυτικό συνέδριο (21, 22 Σεπτεμβρίου) διοργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά το Χρηματιστήριο στις καταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg.
Συνολικά 27 εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν δηλώσει συμμετοχή, αφού ακύρωσαν την τελευταία στιγμή οι διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της Attica Bank.
Πιο συγκεκριμένα, στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εξής εισηγμένων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aεροπορία Αιγαίου, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS και Creta Farm. Σε ό,τι αφορά το στελεχικό δυναμικό των παραπάνω εταιρειών, μεταξύ άλλων θα βρεθούν στο Λονδίνο οι Νίκος Καραμούζης (Eurobank), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Γιώργος Μαρινόπουλος (Πειραιώς), Γιώργος Κουτσολιούτσος (Folli Follie), Απόστολος Πεταλάς (Fourlis), Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Aναστάσιος Καλλιτσάντσης (Eλλάκτωρ), Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil), Δημήτριος Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος-Μέτκα), Kωνσταντίνος Φρουζής (Creta Farm), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα), Ιωάννης Καματάκης (ΜLS).
newmoney