των τηλεοπτικών αδειών , η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και τηντύχη όχι μόνο των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών που έμειναν εκτόςνυμφώνος αλλά κυρίως την τύχη άνω των 1.800 εργαζομένων σε αυτά.
Η επιλογή των ανωτάτων δικαστών να αποχωρήσουν για καλοκαιρινές διακοπές μετά τη συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 4 Ιουλίου , και όχι να πραγματοποιήσουν τις διασκέψεις και να εκδώσουν την απόφαση πριν τον διαγωνισμό που έγινε τελικά πολύ αργότερα (στις 30 Αυγούστου) ουσιαστικά κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κι αυτό αφορά βασικά τους τους μη αδειοδοτούμενους αλλά όχι μόνο αφού και οι πλειοδότες μπορεί σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική για τον διαγωνισμό να έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για να στήσουν έναν τηλεοπτικό σταθμό και τα δεδομένα να ανατραπούν σε ένα βράδυ.
Θρίλερ
Πάντως το ζήτημα αναμένεται να εξελιχθεί σε δικαστικό θρίλερ με τους νομικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει ένα μπαράζ ένδικων μέσων από εκείνους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά και από τους νέους καναλάρχες, αφού δεν πρόκειται να μείνουν με “σταυρωμένα” τα χέρια, εάν νιώσουν ότι απειλούνται να κεκτημένα τους. Άλλωστε το τίμημα είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί ουδείς να έχει αμφιβολία ότι θα διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους με κάθε μέσο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται ότι κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Όπως εκτιμάται το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα έχει εκδώσει την απόφασή του μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο εκκρεμούν και οι προσφυγές που κατατέθηκαν αργότερα (9 συνολικά) και η συζήτησή τους θα έχει οριστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου. Νομικοί υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και νέες προσφυγές, αυτήν τη φορά σε βάρος εκείνων που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που εντόπισαν σφάλματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, με ασφαλιστικά μέτρα και με αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ.
Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν εάν οποιαδήποτε προσφυγή γίνει δεκτή, έστω και εν μέρει, αυτό να σημάνει αναστολή της διαδικασίας λήψης της πολυπόθητης άδειας, προκαλώντας καθυστερήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φέρνουν στο επίκεντρο των συζητήσεων το σενάριο το Συμβούλιο της Επικρατείας να θελήσει να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως έγινε στην περίπτωση του βασικού μετόχου, και αφού λάβει υπ’ όψιν του την κρίση του, να αποφανθεί οριστικά. Αυτό το σενάριο, ωστόσο, σηματοδοτεί μεγάλη χρονοτριβή, με απρόσμενα αποτελέσματα.
Digea
Προβληματισμός επικρατεί και για το τι θα γίνει με την Digea, πώς θα αντιδράσει δηλαδή, από τη στιγμή που το ΔΣ της αποτελείται από τους σημερινούς καναλάρχες. Θα δεχθεί να κατεβάσει τον διακόπτη σε 90 ημέρες, τόσο σε Alpha και Star, που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια, όσο και σε Mega και Epsilon, που βρέθηκαν εκτός δημοπρασίας, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη;
Νομικοί θεωρούν βέβαιο ότι οι σημερινοί καναλάρχες θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για να μην “πέσει” ο διακόπτης και θα ζητήσουν προσωρινή διαταγή για συνέχιση της μετάδοσης των υπαρχόντων σταθμών έως την οριστική απόφαση.
Παναγιώτη Στάθη
Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν οι διασκέψεις του Συμβουλίου Επικρατείας για το θέμα του διαγωνισμού
capitalgr
Προηγούμενο άρθροΤα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη με 15 έως 40 έτη εργασίας