Ανεξάρτητα σε ποια γωνιά του πλανήτη ζουν οι άνθρωποι και ποια γλώσσα μιλάνε, όταν αναφέρονται σε λέξεις με το ίδιο νόημα, τείνουν να χρησιμοποιούν
παρόμοιους ήχους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Έτσι, για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι λένε «στρογγυλό» ή «ερυθρό», σε οποιαδήποτε γλώσσα οι αντίστοιχες λέξεις είναι πολύ πιθανό ότι θα περιέχουν τον ήχο «ρ», ενώ όταν λένε «φύλλο» είναι πιθανό στην αντίστοιχη λέξη να περιέχεται ο ήχος «λ» ή «π» και ούτω καθεξής.
Επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Μόρτεν Κρίστιανσεν, καθηγητή ψυχολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επεσήμαναν ότι «βεβαίως δεν έχουν όλες οι λέξεις τους ίδιους ήχους, όμως αυτό συμβαίνει σε βαθμό πολύ μεγάλο για να συμβαίνει τυχαία».
Ομάδα γλωσσολόγων, μηχανικών υπολογιστών και φυσικών ανέλυσε δειγματοληπτικά περίπου 100 λέξεις του καθημερινού λεξιλογίου στο 62% των τουλάχιστον 6.000 γλωσσών που μιλιούνται ακόμη στον πλανήτη μας και βρήκαν μια σημαντική στατιστική συσχέτιση όσον αφορά τους ήχους των λέξεων.
Η διαπίστωση αυτή θέτει για πρώτη φορά σε αμφισβήτηση, με τόσο πειστικά μάλιστα επιχειρήματα, την πεποίθηση των γλωσσολόγων ότι η συσχέτιση ανάμεσα στους ήχους μιας λέξης και στο νόημά της είναι κατά βάση αυθαίρετη.
Η ηχητική ομοιότητα παρατηρείται κυρίως στα κοινά καθημερινά αντικείμενα, από τα μέρη του σώματος και τις οικογενειακές σχέσεις μέχρι τα φαινόμενα της φύσης.
Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι ακόμη, φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν παρεμφερείς ήχους για να περιγράψουν αυτά τα πράγματα.
Η πιο σαφής ηχητική ομοιότητα αφορά λέξεις που περιγράφουν μέρη του σώματος.
«Τα ίδια ηχητικά πρότυπα εμφανίζονται ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο, άσχετα από τη γεωγραφική διασπορά των ανθρώπων και την καταγωγή της γλώσσας τους. Φαίνεται πως κάτι τους οδηγεί σε αυτή την επιλογή. Δεν γνωρίζουμε τι είναι, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Μ. Κρίστιανσεν.
Το γιατί παρατηρούνται αυτά τα γλωσσικά μοτίβα παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι ίσως πρόκειται για κατάλοιπα κάποιας «πρωτογλώσσας» που αναπτύχθηκε από τον πρωτόγονο άνθρωπο πριν από την ανάπτυξη των σύγχρονων γλωσσών, ενώ άλλοι υποθέτουν ότι έχει να κάνει με λόγους βιολογικούς και με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
efsyn.gr