Οι χώρες που παρέχουν διμερείς πιστωτικές γραμμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλουν τη δυνατότητα να ασκούν βέτο στα δάνεια που προέρχονται από
αυτές τις προληπτικές συμφωνίες, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Το ΔΝΤ είναι σε συνομιλίες με περισσότερες από 30 χώρες οι οποίες διέθεσαν 393 δισ. δολ. στο Ταμείο το 2012 μέσω διμερών πιστωτικών γραμμών, αναφέρουν οι πηγές στο πρακτορείο. Το Ταμείο διαπραγματεύεται την επέκταση ορισμένων γραμμών οι οποίες θα λήξουν στο τέλος του έτους.
Ενόψει της ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, χτίζεται συναίνεση για την ανανέωση των πιστωτικών γραμμών, με την προϋπόθεση το Δ.Σ. του Ταμείου να εγκρίνει μια διοικητική δομή που θα προβλέπει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη πριν τη διάθεση των χρημάτων, αναφέρει μια από τις πηγές.
Η συγκεκριμένη δικλείδα ασφαλείας – η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση – θα επιτρέπει σε μια χώρα να μπλοκάρει την παροχή διμερών δανείων.
Μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, το ΔΝΤ αναζήτησε περισσότερα κεφάλαια για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες σε νέα δάνεια. Το 2012, περισσότερες από 30 χώρες προχώρησαν στη διάθεση κονδυλίων μέσω διμερών πιστωτικών γραμμών, με επικεφαλής την Ιαπωνία, τηΓερμανία, την Κίνα και τη Γαλλία.
Η νέα διαδικασία για την έγκριση των δανείων θα είναι παρόμοια με τις διαδικασίες για τις “Νέες Συμφωνίες δανειοδότησης” (New Arrangements to Borrow – NAB), μια δεξαμενή κεφαλαίων 255 δισ. δολ. αναφέρει μια πηγή. Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευθούν μόνο εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 85% των συνεισφορών για τα δάνεια.
Στη διαδικασία αυτή ηγείται η Γερμανία, η οποία θέλει επίσης το βάρος της χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ να κατανεμηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των 189 κρατών-μελών του Ταμείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν στην ετήσια συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Bloomberg.
capitalgr