Η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να επιλέξει μέσω διεθνούς διαγωνισμού Πρόεδρο ΔΣ, σύμφωνα με παράγοντες του SSM, είναι δεοντολογικά
επαρκής αλλά εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια παράτασης χρόνου για την ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών.
Συνομιλητές επιτελικών στελεχών του SSM σχολιάζοντας την σχετική απόφαση αναφέρονται με “ουδέτερο” τρόπο στην απόφαση, αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι ήδη η διαδικασία έχει καθυστερήσει και τώρα φαίνεται να εξαντλούνται όλα τα χρονικά περιθώρια για οριστικές αποφάσεις.
Από την άλλη πλευρά όμως – από την πλευρά της νυν διοίκησης της ΕΤΕ – σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή απεμπλέκει τη διελκυστίνδα της επιλογής από τα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει τις μέχρι στιγμής καθυστερήσεις και δρομολογεί την επιλογή στελεχών για την θέση του Προέδρου και μελών του Συμβουλίου με τρόπο που θα είναι αδιαφιλονίκητος ως προς το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα θα επαναφέρει την ελληνική γλώσσα σαν γλώσσα …συνεννόησης στο ΔΣ.
Αυτή τελευταία συμβολική παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι τελευταία όλες οι εισηγήσεις και αποφάσεις στο ΔΣ της Εθνικής γίνονται στην αγγλική γλώσσα… ενώ στους όρους του διαγωνισμού τίθεται ως προαπαιτούμενο για τους υποψήφιους να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.
Βέβαια όπως παραδέχονται οι εν λόγω “σχολιαστές” η αγγλική θα παραμείνει βασική γλώσσα στο ΔΣ, αλλά η προϋπόθεση γνώσης της ελληνικής από τον πρόεδρο θα εξασφαλίσει την ελάχιστη εκείνη προϋπόθεση για γνώση και κατανόηση της εγχώριας πραγματικότητας από τον νέο πρόεδρο…
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία επιλογής φαίνεται να καταρρίπτει την άποψη – που εμφανιζόταν ως κυρίαρχη μέχρι πριν από λίγα 24ωρα (δηλαδή τις τελευταίες συναντήσεις με τον SSM στην Φρανκφούρτη) – σύμφωνα με την οποία η επιλογή των πέντε βασικών προσώπων για τις διοικήσεις Εθνικής – Πειραιώς – Αττικής θα πήγαιναν “πακέτο” σαν αποτέλεσμα μιας ισορροπίας απαιτήσεων μεταξύ SSM – ΤτΕ – Τράπεζας της Ελλάδος.
Τώρα, μετά και την επιλογή των δύο προσώπων για την Αττικής (Ρουμελιώτης – Σαπουντζόγλου) η άμεση εκκρεμότητα είναι οι δύο θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς για τις οποίες η διελκυστίνδα παραμένει χωρίς άμεσες ενδείξεις.
Αν δηλαδή η επιλογή προσώπων θα καταλήξει στην επιλογή νέων προσώπων ή θα οδηγηθεί σε ένα συνδυασμό προσώπων που ήδη βρίσκονται στην Τράπεζα και κάποιον από το εξωτερικό.
Η παράταση όμως του χρόνου επιλογής στο επίπεδο της Εθνικής δεν φαίνεται να ανησυχεί την Αθήνα, καθώς στο μεταξύ θα έχει σταδιακά δρομολογηθεί με τις επιλογές στην Αττικής και στην Πειραιώς – αν δεν υπάρξει και εκεί η επιλογή διεθνούς διαγωνισμού – η εφαρμογή των προαπαιτούμενων που αφορά στην αναδιάρθρωση των διοικήσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως επιτελικά στελέχη των δύο τραπεζών υποστηρίζουν ότι παρά την καθυστέρηση στις αλλαγές των διοικήσεων σε “τεχνικό” επίπεδο οι διαδικασίες για την διαχείριση των κόκκινων δανείων τρέχουν.
Αλλά το κρίσιμο στοιχείο για την προσέγγιση των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί ως προς την αναδιάρθρωσή τους έχει να κάνει με τον όγκο των NPLs που θα διοχετευθούν (πουληθούν) στην αγορά και όχι με τις επιμέρους αναδιαρθρώσεις οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν δρομολογηθεί…
capitalgr