Δε δικαιολογείται το 80% των ύποπτων συναλλαγών που ελέγχθηκαν
Στον οικονομικό εισαγγελέα, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σε άλλους φορείς παραδίδεται πλέον το πόρισμα με περίπου 120 παράνομες ή παράτυπες ενέργειες και συναλλαγές του Δήμου Πειραιά την περίοδο 2003-12 ύστερα και από νέα εμπιστευτική έκθεση που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Θεωρείται μάλιστα ιδιαίτερα πιθανόν να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον τουλάχιστον δέκα υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και δημοτικών αρχόντων του Πειραιά για σειρά παρανόμων πράξεων. Το νέο πόρισμα που συντάχθηκε στις 10 Αυγούστου 2016 και παρουσιάζει «Το Βήμα» αποτελεί ουσιαστικά την «αναπροσαρμογή» και επαναθεώρηση άλλης έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου που είχε συνταχθεί τον Οκτώβριο του 2015 (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος») και η οποία ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά απαντήσεις και αιτιολογήσεις – με τη μορφή υποβολής αντιρρήσεων και ενστάσεων – για τις παρανομίες που είχε εντοπίσει.
«Αδικαιολόγητα»
Ομως τουλάχιστον το 80% των σχετικών επισημάνσεων του Λογιστηρίου έμειναν χωρίς ουσιαστική απάντηση από τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά και έτσι ο σχετικός φάκελος οδεύει προς τις δικαστικές αρχές. Μάλιστα, τα πλέον κρίσιμα θέματα του ελέγχου για παρανομίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ ήσαν αυτά που δεν έτυχαν καμιάς δικαιολόγησης από τις υπηρεσίες του εν λόγω δήμου.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις περισσότερες επισημάνσεις του νεότερου πορίσματος μνημονεύεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά ζητούσαν χρονικές παρατάσεις «για να απαντήσουν στα αρχικά ευρήματα του Γενικού Λογιστηρίου». Τελικώς όμως απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. Υπήρξε παράλληλα απόπειρα αιτιολογήσεων με πρόχειρα παραστατικά.
Ο έλεγχος αφορά περίοδο εξέτασης ύποπτων συναλλαγών από τις υπηρεσίες του δήμου και δημοτικούς οργανισμούς κατά την οποία τη θέση του δημάρχου κατείχαν κατά σειρά οι κ.κ.Χρήστος Αγραπίδης (1999-2006), Παναγιώτης Φασούλας (2007 – τέλη 2010). Ο πρώην δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος είχε αναφέρει παλαιότερα ότι ο έλεγχος είχε ξεκινήσει ύστερα από παρέμβασή του στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά έπειτα από πληροφορίες που είχε για «σειρά παράνομων ενεργειών στις υπηρεσίες του δήμου».
Συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ
Σύμφωνα με το πόρισμα που αποστέλλει τώρα στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, επιλήψιμες συναλλαγές εξακολουθούν – και μετά τις απαντήσεις των δημοτικών υπηρεσιών – να θεωρούνται η μη επιτρεπόμενη επιχορήγηση του Δήμου Πειραιά προς τη ΔΕΠΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά) «με πολλά εκατομμύρια ευρώ», οι προβληματικές συναλλαγές στη Δημοτική Επιχείρηση Προβολής και Επικοινωνίας, όπου «τμήμα του ποσού 37.549.767 που αφορά επιχορηγήσεις Συλλογικών Αποφάσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν διατέθηκε στο σύνολό του για τους σκοπούς που επιχορηγήθηκε ο Δήμος Πειραιά» και ότι σε άλλο ποσό της τάξεως των 3.540.000 ευρώ που δόθηκε στον δήμο έγινε «παράνομη χρήση».
Ακόμη δεν προβλήθηκε καμιά δικαιολογία για προβληματικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν προμήθειες του δήμου από τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό ως τον εξοπλισμό προστασίας υπαλλήλων και από το πετρέλαιο κίνησης των οχημάτων ως την προμήθεια γάλακτος εβαπορέ για ευπαθείς ομάδες. Δεν προβλήθηκε επίσης καμία επαρκής δικαιολογία για την εξέλιξη της χρηματοδότησης του δήμου με το συνολικό ποσό 1.250.000 ευρώ – με βάση την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 – για να προχωρήσει στην προμήθεια μικρών και μεγάλων απορριμματοφόρων, ανοικτών φορτηγών με αρπάγη, πλυντηρίου κάδων, σαρώθρου κ.λπ. Επιπλέον, προβληματική θεωρήθηκε η καταβολή ποσού 6.345.000 ευρώ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος με επίκληση ενός «εξωδικαστικού συμβιβασμού».
ΒΗΜΑ