Στις εξαιρετικά ελπιδοφόρες προοπτικές των κοιτασμάτων και των πιθανών νέων ανακαλύψεων στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε σήμερα από το βήμα του
δεύτερου Global Oil and Gas Show of Southeast Europe and the Mediterranean ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινετζ. Όπως είπε, το Ισραήλ έλαβε πρόσφατα έκθεση του γαλλικού ινστιτούτου PEICIP σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν νέα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερο αέριο να ανακαλυφθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μόνο για την περιοχή του Ισραήλ, όπου έχουν εντοπιστεί 900 δισ. κυβικά μέτρα, εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο απόθεμα προς ανακάλυψη. Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, εάν ενωθούν όλα τα πιθανά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί ένα δυναμικό 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο μπορεί να παραλληλιστεί με τα μεγέθη των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση εξάντλησης και που η λεκάνη της Μεσογείου μπορεί να υποκαταστήσει. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα την ανάπτυξη της συνεργασίας για το πως θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της περιοχής αλλά και το πώς θα εξαχθούν οι ποσότητες του αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα και το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με την Κύπρο τονίζοντας ότι εξετάζονται εναλλακτικές όπως η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και την Ελλάδα, η δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών ή η εξαγωγή LNG μέσω Αιγύπτου καθώς και η κατασκευή άλλου αγωγού από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στην εκμετάλλευση δυο ισραηλινών κοιτασμάτων του Karish και Tanin εμπλέκεται μια σημαντική ελληνική εταιρεία η Energean Oil and Gas.
Στο θέμα της τριμερούς συνεργασίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος
Σκουρλέτης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο χαρακτηρίζοντας εξαιρετικής σημασίας τον αγωγό East Med (υποθαλάσσιος αγωγός αερίου) ο οποίος εξετάζεται λεπτομερώς, ενώ πρόσθεσε ότι και η ηλεκτρική διασύνδεση (Eurasia Interconnector) αξιολογείται. Ο κ.
Σκουρλέτης τόνισε ότι αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης η ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο, στόχος που βρίσκεται σε καλό δρόμο και στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές συνεργασίας με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Στάινιτζ ενώ το μεσημέρι θα έχει συνεργασία με τον κύπριο υπουργό Γ.Λακκοτρύπη, ενώ θα πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση.
Γ. Στεργιούλης: Ξανακοιτάμε ερευνητικά όλη την Ελλάδα
Στο ρόλο των ΕΛ.ΠΕ., που ιστορικά έχουν αποτελέσει το μεγαλύτερο ερευνητή κοιτασμάτων στη χώρα μας έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη χαρτογράφηση των περιοχών, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γρηγόρης Στεργιούλης. Όπως είπε ο κ. Στεργιούλης, επανεξετάζονται με νέα εργαλεία όλα τα στοιχεία καθώς και ο χάρτης της περιοχής και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του χώρου διεθνώς προσβλέπει στην ανάδειξη νέων συμπερασμάτων και δεδομένων στο κομμάτι της έρευνας και της παραγωγής υδρογονανθράκων προς όφελος της χώρας. Ο κ.Στεργιούλης τόνισε επίσης ότι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων φέτος οδηγείται σε ιστορικό ρεκόρ παραγωγής ενώ στο προηγούμενο διάστημα πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας και τον τελευταίο χρόνο εμφάνισε σημαντικές επιτυχίες όπως η συμφωνία με το Ιράν, αλλά και η πρόσφατη σύμβαση απευθείας προμήθειας αργού από τη ρωσική Rosneft, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους παραγωγούς όπως την Somo του Ιράκ αλλά και την Αίγυπτο ώστε σύντομα το 50% των προμηθειών σε αργό να προέρχεται από παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων.
capitalgr