Βακτήρια, μύκητες και ιοί γίνονται όλο και ανθεκτικότερα στις υφιστάμενες φαρμακευτικές θεραπείες, και οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναπτύσσουν αρκετά νέα αντιβιοτικά.
«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει παντού γύρω μας» προειδοποίησε ο Δρ Κεΐζι Φουκούντα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις ανησυχούν είναι η οικονομική επιβάρυνση από τα ανθεκτικά μικρόβια. Έκθεση που συντάχθηκε το 2014 για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποιούσε ότι μέχρι το 2050 η ανθεκτικότητα των μικροβίων θα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο καρκίνος.
Και πριν από λίγες μέρες η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές από ό,τι η οικονομική κρίση του 2008.
Όπως αναφέρει το Associated Press από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, περίπου 700.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικά μικρόβια, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.
Αν και η διακήρυξη έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, οι χώρες-μέλη που την υπογράφουν έχουν περιθώριο δύο ετών να παρουσιάσουν σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση της χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων στον άνθρωπο και τα ζώα, δεδομένου ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι διαδεδομένη στην κτηνοτροφία.
Τα μικρόβια αποκτούν εύκολα ανθεκτικότητα όταν εκτίθενται επανειλημμένα σε χαμηλές συγκεντρώσεις αντιβιοτικών ή άλλων αντιμικροβιακών παραγόντων.
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φάρμακο χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα ή για λάθος λόγο. Για παράδειγμα, αντιβιοτικά χορηγούνται συχνά σε ασθενείς με ιώσεις του αναπνευστικού, παρόλο που δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών.
Αντιβιοτικά σε χαμηλές δόσεις χορηγούνται επίσης στα εκτρεφόμενα ζώα για να αποτρέψουν λοιμώξεις αλλά και για να αυξήσουν την παραγωγή κρέατος.
Το πρόβλημα της ανθεκτικότητας είναι πλέον τόσο έντονο ώστε οι γιατροί ίσως γίνουν τελικά απρόθυμοι να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις ή να χορηγούν χημειοθεραπεία, καθώς οι ασθενείς θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο ανεξέλεγκτων λοιμώξεων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απροθυμία των φαρμακοβιομηχανιών να αναπτύξουν νέα αντιβιοτικά. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνήθως για μικρά χρονικά διαστήματα και δεν αποφέρουν τα υψηλά κέρδη των φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, οι γιατροί συνταγογραφούν νέα αντιβιοτικά μόνο αν τα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα δεν φέρουν αποτέλεσμα.
Η συνάντηση της Τετάρτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι μόλις η τέταρτη στην ιστορία του οργανισμού που επικεντρώνεται στην υγεία.
Ανάλογες συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2001 για το AIDS, για τις μη μεταδοτικές ασθένειες το 2011 και για τον ιό Έμπολα το 2013.