Ο Λίβυος διοικητής Abdul Hadi Lahwal στέκεται δίπλα σε ένα τανκ και μιλάει στο walkie-talkie του, με τους ελεύθερους σκοπευτές που έχουν λάβει θέσεις σε ένα
παρατημένο σχολείο στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με το ISIS. Ο ίδιος προσπαθεί να ανακτήσει τα πτώματα δύο εκ των αντρών του που σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα.
“Η απελευθέρωση της Σύρτης μας έχει κοστίσει ακριβά”, αναφέρει ο πρώην έμπορος Lahwal. “Γυναίκες έχουν μείνει χήρες, έχουν χαθεί πόδια και χέρια, παιδιά έχουν μείνει ορφανά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον της χώρας μας στην τύχη όπως κάναμε το 2011”.
Η μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από το τελευταίο προπύργιό τους στη χώρα αυτή της βορείου Αφρικής φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος της, με τους τρομοκράτες να βρίσκονται τρυπωμένοι σε δύο μόλις σημεία της πόλης. Η νίκη θα ανήκει ως επί το πλείστο σε πολεμιστές από τη Μισράτα, των οποίων οι προκάτοχοι είχαν σφραγίσει και τον εμφύλιο πριν από πέντε χρόνια, όταν βρήκαν τον Muammar Qaddafi. Tώρα προσπαθούν, με τη βοήθεια του ΟΗΕ, να σταθεροποιήσουν τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής.
Το μέλλον, όμως, δεν φαίνεται να είναι και πολύ ευοίωνο για τους πολεμιστές, όμως, αφού ο Khalifa Haftar, ο… χαλίφης της ανατολικής περιοχής της Λιβύης αντιτίθεται στην κυβέρνηση και έχει εχθρικές διαθέσεις προς πολλούς από τη Μισράτα.
Από τους 510 νεκρούς από τη μάχη εναντίον του ISIS στη Σύρτη, περίπου το 85% προέρχονται από τη Mισράτα. Οι νεκροί συμπεριλαμβάνουν και τους πρώην υπουργούς Εργασίας της μετά-Qaddafi εποχής, Mohamed Swalim αλλά και τον επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου της χώρας, Abdul Rahman al-Kissa οι οποίοι πήραν τα όπλα για να αντιμετωπίσουν την απειλή των τζιχαντιστών.
Κι όμως, δεν είναι οι μόνοι. Η πλειονότητα έχουν γεννηθεί μετά το 2000. Είναι τα νέα παιδιά τα οποία σκοτώνονται και ερημώνουν τη Μισράτα για να απελευθερώσουν τη Σύρτη. Υπάρχουν καθημερινές κηδείες στη Μισράτα η οποία, όμως, λειτουργεί ως επί το πλείστον ως κανονική πόλη. Τα φανάρια δουλεύουν, δεν ακούγονται πυροβολισμοί, δεν υπάρχουν ουρές στα ΑΤΜ και κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Η επιστροφή, στο τέλος του πολέμου, θα είναι δύσκολη για τους πολεμιστές της Μισράτα. Πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα για μία κανονική ζωή. Οι κάτοικοι και προύχοντες της Μισράτα γνωρίζουν πως οι πολεμιστές αυτοί είτε θα πρέπει να ανταμειφθούν, κάτι δύσκολο, είτε να τους δώσουν ένα νέο εχθρό για να πολεμήσουν. Και οι περισσότεροι έχουν απλά κουραστεί με τον πόλεμο.
Ακόμη κι ο ενωτικός πρωθυπουργός, Fayez al-Serraj, κάλεσε προς διπλωματία μετά από την κίνηση-ματ του Haftar ο οποίος “άρπαξε” τις πετρελαιοπηγές με την.. υπόσχεση πως θα τις παραδώσει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “Δεν είμαι διατεθειμένος να κυβερνήσω απλά ένα μέρος της Λιβύης, αλλά ούτε και να ξεκινήσω τον εμφύλιο”.
newmoney