Η κατάσταση είναι κρίσιμη είπε η Γερμανίδα καγκελάριος – Τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε ως «27», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ
Με στόχο τον «έντιμο διάλογο» μεταξύ των αρχηγών τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης και εστιάζοντας στην οικονομία, την ασφάλεια και άμυνα και τη μετανάστευση, ξεκίνησε η άτυπη Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, την Πρωτεύουσα της Σλοβακίας.
Οι 27 -πλέον- αρχηγοί θα προσπαθήσουν να κάνουν μια επανεκκίνηση των σχέσεών τους, καθώς όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ποτέ ξανά δεν έχει δει μια Ευρώπη τόσο διχασμένη και με τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των αρχηγών της.
Όντως η μετά-Brexit Ευρώπη έχει λιγότερα στοιχεία ενώσεως από ότι ποτέ, καθώς τα χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και οικονομικής κρίσης, μαζί με τις κρίσεις ασφάλειας στο εσωτερικό και εξωτερικό της Ένωσης (Ουκρανία, Συρία) και φυσικά το μείζον ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης που έχει οδηγήσει στη μερική κατάργηση της ελευθερίας κίνησης εντός των συνόρων της, έχουν διχάσει στο έπακρο τα κράτη-μέλη.
Η σημερινή Σύνοδος αποτελεί για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ένα στοίχημα. Είναι δυνατόν να οργανωθεί μια Σύνοδος χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα στις αποφάσεις της και χωρίς την ανάγκη συγγραφής συμπερασμάτων -συνεπώς χωρίς πίεση-, όπου οι αρχηγοί θα δουν ακριβώς που διαφωνούν και που συμφωνούν; Στόχος του Ντόναλντ Τουσκ είναι να φανεί αν υπάρχει -τουλάχιστον- η διάθεση για να υπάρξουν συγκλίσεις απόψεων στο μέλλον.
Όπως ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν λίγες ημέρες το ζήτημα είναι να ξεκινήσει μια πορεία διαλόγου. Να μην υπάρχει πίεση για άμεση λήψη αποφάσεων, και να γίνει διάλογος για το τι ενώνει τους αρχηγούς και πως μπορούν να ξεπεράσουν, μαζί, τις κρίσεις οικονομίας, ασφάλειας, μετανάστευσης.
Αν και φαινομενικά η σημερινή άτυπη Σύνοδος δεν αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Ε.Ε., απούσας δεσμευτικής απόφασης, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός πως δεν θα είναι η τελευταία τέτοια συνάντηση και πως η Ευρώπη παραδοσιακά στις μεγάλες κρίσεις έλαβε δράση.
Αλέξης Τσίπρας: Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί
Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα για ανάπτυξη, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ευημερία για όλους τους πολίτες της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ολοκλήρωσε λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαχειριστεί τη μετανάστευση επαρκώς και με έναν «ανθρώπινο τρόπο».
Μέρκελ: Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων
Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών, δήλωσε η Γερμανίδα ΚαγκελάριοςΆγκελα Μέρκελ φτάνοντας στο κτίριο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες.
Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνέχισε.
Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Θέλω οδικό χάρτη για τους επόμενους 6 μήνες
Προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως «είναι αναγκαίο μετά το Brexit να συναντηθούμε οι 27 και να μιλήσουμε με εντιμότητα για το που βρισκόμαστε». Ο οικοδεσπότης της Συνόδου συμπλήρωσε επίσης πως «στο τέλος της ημέρας θέλω να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους 6 μήνες, οι άτυπες Συνόδου θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο στη Βαλέτα της Μάλτας και τον Μάρτιο 2017 στη Ρώμη».
Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε: Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε από τη πλευρά της τόνισε πως η Ευρώπη «έχει πάρα πολλές κρίσεις για να μην συνεργαστούμε», τονίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον έδαφος για διαφορές. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως στο θέμα της κοινής άμυνας, δεν ετέθη ποτέ λόγος έναν «Ευρωπαϊκό στρατό», αλλά περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, χωρίς να αντικαθίσταται το ΝΑΤΟ.
Φρανσουά Ολάντ: Τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε ως «27»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως ήρθε η ώρα να μάθουν οι αρχηγοί να ζουν χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία ανάμεσά τους, εννοώντας πως η Ε.Ε. έχει μέλλον, συμπληρώνοντας στον ίδιο τόνο πως «το Brexit είναι μια απαιτητική υπόθεση, αλλά έχουμε δύο επιλογές, είτε να διαλυθεί η Ένωση ή να δημιουργήσουμε μια νέα Ευρώπη».
Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως σήμερα οι αρχηγοί έχουν τρία σημεία συζήτησης, την προστασία και ασφάλεια, ιδιαίτερα των συνόρων της Ε.Ε. αλλά και της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, το οικονομικό μέλλον της Ε.Ε. και η επαναφορά της προοπτικής για τους νέους.
Η Γαλλία «καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά δεν μπορεί να είναι μόνη, δεν θέλει να είναι μόνη», δήλωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε στο γεγονός ότι η Ευρώπη «πρέπει να είναι σε θέση μόνη της να εγγυάται την προστασία της».
«Μπορεί να είναι η πρώτη αλλά θέλει η Ευρώπη μαζί με τη Γαλλία να μπορεί να διασφαλίζει τη δική της προστασία, τη δική της άμυνα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μαζί με τον αμερικανό εταίρο», υπογράμμισε.
«Όλοι ας το ξέρουν καλά: αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να απομακρυνθούν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται μόνη της την προστασία της», προειδοποίησε ο Ολάντ.
«Η ευρωπαϊκή άμυνα, είναι η πρόκληση για την Ευρώπη: Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας κυρίως από την τρομοκρατία και μπορούμε να φροντίσουμε ώστε οι στρατιωτικές μας ικανότητες να είναι ισχυρότερες για την προστασία μας;» τόνισε ο Ολάντ.
Πρόεδρος Λιθουάνιας: Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετανάστευσης και η οικονομική κρίση
Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετανάστευσης και η οικονομική κρίση και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να ασχοληθούμε με αυτές, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε προσθέτοντας ότι θα δουλέψουμε στενά με τη Βρετανία κατά τη διαδικασία του Brexit.
Γιούνκερ: Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας
«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα.