Με μία πολυπληθή ομάδα σχεδόν 20 ατόμων προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης
των «κόκκινων» δανείων, των διοικήσεων των τραπεζών. Στη σύσκεψη που ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα και αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 4 ώρες με βάση το πρόγραμμα που είχε κοινοποιηθεί απ’ το πρωί συμμετέχουν επίσης ο επικεφαλής του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής. Θα ακολουθήσει συνάντηση των θεσμών με τον υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο ώστε να εξεταστούν παράλληλα οι αλλαγές στο πτωχευτικό Δίκαιο.
Πηγές από το υπ. Οικονομίας έλεγαν ότι στόχος είναι η επίσπευση του καθορισμού του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο με τροποποίηση του «νόμου Δένδια».
Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Δένδια» αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με πηγές από το υπ. Οικονομίας η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και «κούρεμα» στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.
Τις «πακέτο» – διαγραφές θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια, εξ ου και ο όρος «πτωχοδικεία». Κάτι που σημαίνει ότι δικαστές θα καλούνται να αποφασίσουν εάν μία επιχείρηση έχει μέλλον ή όχι με βάση τα σχέδια που θα κατατίθενται. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)
Η πρόταση του ΤΧΣ
Την ίδια ώρα το ΤΧΣ προτείνει μοντέλο του Νότου για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, με την υποχρεωτική μετοχοποίηση των χρεών και την αποπομπή των παλαιών μετόχων
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή» το ΤΧΣ σε έκθεσή του για τους περιορισμούς και τα προβλήματα που υπάρχουν για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του πτωχευτικού νόμου και της υιοθέτησης του γαλλικού μοντέλου, βάσει του οποίου η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης χωρίς τη συναίνεση των μετόχων.
Για την περίπτωση των πολλαπλών πιστωτών, δηλαδή επιχειρήσεων που οφείλουν σε πολλές τράπεζες, το ΤΧΣ προτείνει το μοντέλο της Ιταλίας και της Ισπανίας, βάσει του οποίου οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στοιχεία για τις οφειλές επιχειρήσεων άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ. Οι αρχές και στις δύο αυτές χώρες παρέχουν ενημέρωση προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για τα συνολικά χρέη που έχουν προς όλες τις τράπεζες, μοντέλο που το ΤΧΣ προτείνει να επεκταθεί και στη χώρα μας μέσω της ΤτΕ, περιλαμβάνοντας και τα χρέη μικρών επιχειρήσεων.
Η έκθεση του ΤΧΣ καταγράφει τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων και μεταξύ αυτών ξεχωρίζει τις καθυστερήσεις στα δικαστήρια, την πολυδιάστατη νομοθεσία, τα φορολογικά, αλλά και την απουσία υποδομών που θα διευκολύνουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προτείνει:
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προτείνει:
• Δημιουργία Μητρώου Πίστωσης και Πλούτου, στο οποίο θα καταγραφούν όλες οι υποχρεώσεις αλλά και η περιουσία των οφειλετών. Το μητρώο θα λειτουργεί κάτω από τη δημόσια διοίκηση, αλλά οι τράπεζες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση.
• Κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και προώθηση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης.
• Fast track διαδικασίες για τις περιπτώσεις που θα εισαχθούν τελικώς στα δικαστήρια.
• Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια του συστήματος πλειστηριασμών και θα επιτρέπει τη δημιουργία μιας πιο δυναμικής αγοράς αγοραπωλησιών.
• Μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεταβίβαση ακινήτων ή άλλες επιβαρύνσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά ακινήτων που είναι παγωμένη.
• Μείωση του κόστους αναγκαστικών μέτρων και δημοσιοποίηση των αναγκαίων εγγράφων σε ειδική ιστοσελίδα, αντί της επίδοσής τους.
• Εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις πωλήσεις δανείων με τη νομοθεσία για τις τιτλοποιήσεις, που είναι αφορολόγητες.
• Μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των δανειοληπτών σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης της οφειλής σε εταιρεία ή σε περίπτωση πώλησης του δανείου σε fund.
• Τροποποίηση του νόμου Δένδια για την εξυγίανση των μικρών επιχειρήσεων με την παροχή κινήτρων, όπως η διαγραφή μέρους της οφειλής.
• Θέσπιση μέτρων για την προστασία των τραπεζικών στελεχών και υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όσων παίρνουν παρόμοιες κρίσιμες αποφάσεις.
.newmoney