εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους λίγους μήνες. Ειδικότερα, φέρεται να είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των εκπροσώπων της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών που συμμετέχουν σε αυτό τον διάλογο και της κυβέρνησης για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να βρουν εργασία ως πληρώματα σε ελληνικά πλοία νέοι, και όχι μόνον, Ελληνες ναυτικοί.
Αυτό εξηγούν στην «Κ» κύκλοι σε γνώση των θέσεων της Ενώσεως που ερωτήθησαν σχετικά ενόψει της ΔΕΘ όπως και για την εξέλιξη της πρόσκλησης του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό εφοπλισμό, στις αρχές Ιουνίου, κατά την τελετή έναρξης των Ποσειδωνίων, να συγκροτήσει από κοινού με την κυβέρνηση «έναν μόνιμο και παραγωγικό διάλογο για να ενισχύσουμε την απασχόληση και την οικονομία». Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν, όμως, πως το όποιο πλαίσιο ήθελε υιοθετηθεί για τη ναυτική εργασία θα πρέπει να διασφαλίζει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνόκτητης ποντοπόρου.
Αυτό μεταφράζεται σε αμοιβές στα επίπεδα των συμβάσεων για τη ναυτική εργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και σε επανδρώσεις κοντά στα όρια ασφαλείας που έχει προσδιορίσει ο ΙΜΟ για τον κάθε τύπο πλοίου. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως αυτό θα μπορούσε να γίνει με όρους που θα περιγράφονται σε νέες εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ της πλοιοκτησίας και των σωματείων των εργαζομένων. Ομως είναι άγνωστο ακόμα το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και από αυτή την πλευρά, ειδικά καθώς οι δυνητικά νέοι ναυτικοί αυτονόητα δεν συμμετέχουν στα ναυτεργατικά σωματεία, εξηγούν άλλες πηγές από την Ακτή Μιαούλη.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει, πάντως, η πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με συμφωνία με την ΠΝΟ, που θα λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πλοίων στις διεθνείς ναυλαγορές, αλλά ακόμα αυτό παραμένει προς εξακρίβωση.
Με δεδομένη όμως την παραδοχή πως η δραστική αύξηση των θέσεων εργασίας για Ελληνες ναυτικούς είναι επιθυμητή από όλους αλλά και τις μελέτες για το ζήτημα όπως του ΙΟΒΕ, που δείχνουν πως μπορεί να απορροφηθεί στην ποντοπόρο αριθμός δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ η δυνητική απασχόληση τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και στους κλάδους που εμπλέκονται έμμεσα θα μπορούσε δυνητικά από τις 200.000 περίπου θέσεις εργασίας σήμερα να υπερβεί τις 550.000, ειδικά εάν προσελκυστούν περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το βήμα της εναρκτήριας τελετής της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια τον Ιούνιο, είχε δηλώσει ότι «ζητούμε από τους Ελληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευθούν και να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε μια νέα σχέση με το κράτος, με όφελος για την κοινωνία και την οικονομία» και πως «δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η συνεισφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, η οποία αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ».
Έντυπη