Την υποστήριξη από την ΕΚΤ του ελληνικού αιτήματος για μείωση των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ ή το 2% του ΑΕΠ επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της
Η ίδια πηγή τόνιζε ότι με βάση της προβλέψεις της ΤτΕ, η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2017 με ατμομηχανή μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και το δεδομένο ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα έχουν την πορεία που έχει προγραμματιστεί.
Μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει από τους θεσμούς, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών θα προχωρήσει γρήγορα και θα ξεκινήσει εγκαίρως η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Τόνιζε επίσης ότι η ΤτΕ έχει 6 αιτήσεις από distress funds δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία τοποθετούν σε αγορές κόκκινων δανείων και θα πάρουν και την άδεια για να λειτουργήσουν στην ελληνική αγορά.
Το ενδιαφέρον αρκετών ξένων funds προσελκύει το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν έξι funds που έχουν ήδη εκφράσει και επισήμως το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για να λάβουν τη σχετική άδεια διαχείρισης.
Αυτό ανέφερε την Τρίτη τραπεζικό στέλεχος, το οποίο σημείωσε πως είναι σημαντικό ωστόσο να προχωρήσει παράλληλα η νομοθεσία για την «αποβολή» των μη συνεργάσιμων μετόχων.
Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι πρέπει παράλληλα να προχωρήσει ταχύτατα και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση η ΤτΕ συνδράμει την κυβέρνηση. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, της τάξης των περίπου 350 εκατ. ευρώ, στο ύψος των «κόκκινων» δανείων.
Σημειώνεται ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς και θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με βασικό στόχο να υπάρξει πρόβλεψη για εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για «αποβολή» των μη συνεργάσιμων μετόχων από τις εταιρείες που έχουν μπει σε διαδικασία εξυγίανσης δανείων.
Μάλιστα, ένα από τα θέματα για τα οποία πιέζουν οι θεσμοί, όπως προαναφέρθηκε, είναι η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράφουν ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.
Οι σημερινές επαφές
Σήμερα ανοίγει πλήρως η γκάμα των θεμάτων που θα συζητηθούν με τους θεσμούς, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:
Από τις 9:00 έως τις 10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης).
Από τις 10:00 έως τις 11:00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών- Κοινωνική πρόνοια (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης- αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου)
Από τις 11:00 έως τις 12:30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης- γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής).
Από τις 12:30 έως τις 13:30 Εργασιακά (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος).
Από τις 14:30 έως τις 15:30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης- Γιώργος Χουλιαράκης).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ