Η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί καλά, αναφέρει η Κομισιόν
Η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει μία σειρά συγκεκριμένων δράσεων ώστε να επιστρέψει στο σύστημα του Δουβλίνου και να μπορεί να δέχεται πίσω
πρόσφυγες από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Αυτό συμπεραίνει η Κομισιόν στην έκθεση-σύσταση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο του Προσφυγικού (επανεγκατάσταση-μετεγκατάσταση και συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας).
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτές τις δράσεις μέχρι τα τέλη του 2016. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα “έχουν παγώσει” από το 2011. Οι δράσεις αφορούν:
Πρώτον, στη δημιουργία ανοικτών χώρων υποδοχής,
Δεύτερον, εξασφάλιση της πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης ασύλου,
Τρίτον, στην επαρκή στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με την αποστολή εμπειρογνωμόνων από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ,
Τέταρτον, στον καθορισμό – υπολογισμό των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό
Πέμπτον, στην παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στους πρόσφυγες και
Έκτον, στην κατασκευή χώρων υποδοχής ευάλωτων ομάδων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.
Πρόσφατα, με αφορμή και ορισμένες δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, άρχισε να γίνεται συζήτηση για επαναπροώθηση προσφύγων από κράτη της ΕΕ πίσω στην Ελλάδα. Ο έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος υπήρξε καθησυχαστικός. Τόνισε ότι η χώρα μας έχει φθάσει στο όριό της λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και ότι παράλληλα υπάρχουν και οι νομικές δεσμεύσεις του Δουβλίνου.
«Η Ελλάδα φιλοξενεί πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και έχει φτάσει στο όριο της» προσθέτοντας πως στην μεταβατική περίοδο, μέχρι δηλαδή να γίνει η αναθεώρηση του Δουβλίνου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν επιστροφές σε μία χώρα που έχει φτάσει στα όρια της, αλλά συγχρόνως αναγνώρισε ότι υπάρχει και η νομική διάστασης της συμφωνίας του Δουβλίνου, που τις προβλέπει.
«Τα κράτη έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν ότι έχουμε από κοινού συμφωνήσει» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι οι επιστροφές θα γίνονται σταδιακά και με εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.
Σχετικά με την πρόοδο στις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο ρυθμός παραμένει αργός παρά την πρόοδο. Συνολικά, μόλις 5.651 άτομα, εκ των οποίων 4.455 από την Ελλάδα και 1.196 από την Ιταλία, έχουν μετεγκατασταθεί.
Η Κομισιόν θεωρεί επίσης ότι η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί καλά. Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος οι αφίξεις από την Τουρκία «εχουν μειωθεί δραστικά». Πάντως δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για κατάργηση της βίζας σε σχέση με την έκθεση του Ιουνίου.
ΒΗΜΑ