Ο Τόμας Κρόιτσερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Χριστιανοκοινωνικoύ Κόμματος στη βαυαρική βουλή τονίζει ότι θα πρέπει να μπει φραγμός
στην προσφυγική ροή προς τη Γερμανία. “Δεν μπορούμε να δεχόμαστε εκατομμύρια”.
Και η διαμάχη γύρω από το προσφυγικό καλά κρατεί στη Γερμανία. Ανώτατο όριο εισόδου προσφύγων, ναι ή όχι; Ο Τόμας Κρόιτσερ, πρόεδρος της Kοινοβουλευτικής Oμάδας των χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη βαυαρική βουλή, επιμένει ότι θα πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο για να μην έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες από όσους μπορεί να υποστηρίξει η χώρα.
Πρότυπο την Αυστρία
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) εκφράζει την άποψη ότι δεν επαρκεί το Mea Culpa της καγκελαρίου για την προσφυγική της πολιτική που επηρέασε την έκβαση των τοπικών εκλογών στο Βερολίνο. “Καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε πέρυσι, δεν πρέπει να επαναληφθούν”, επιμένει. “Ο κόσμος μας ζητά ένα σχέδιο, σε περίπτωση που επαναληφθούν, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν μαζικές είσοδοι προσφύγων και παράνομων από τα γερμανικά σύνορα. Μετά τα λόγια πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις”. Ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής παίρνει ως πρότυπο την Αυστρία και το ανώτατο όριο των 34.000 προσφύγων το χρόνο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υιοθετήσει και η Γερμανία, λέει. Αλλά από την άλλη, θα είχε ως συνέπεια τον συνωστισμό προσφύγων στα σύνορα άλλων κρατών. Είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο;
“Στην πλειονότητά τους δεν πρόκειται για κλασσικούς πρόσφυγες”, υποστηρίζει ο Τόμας Κρόιτσερ. “Αλλά για Σύρους που ζουν πολλά χρόνια στην Τουρκία και έχουν ως στόχο να φτάσουν στη Γερμανία. Και όταν δεν το επιτύχουν διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Εκεί οφείλουμε να τους βοηθήσουμε, να τους προσφέρουμε μέσα διαβίωσης και ελπίδα για το μέλλον. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε εκατομμύρια στη Γερμανία”.
“Μια χαρά μπορώ να κοιμηθώ”
Ο βουλευτής από το συντηρητικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα γίνεται ακόμη πιο σαφής υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες που έζησαν για μήνες και χρόνια στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, έρχονται στη Γερμανία για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και όχι για να αναζητήσουν ασφάλεια από τον πόλεμο στη Συρία. “Μπορούμε να δεχθούμε ένα ποσοστό αυτών, κι αυτό κάνουμε”, τονίζει, “δεν μπορούμε όμως χιλιάδες κάθε χρόνο, αυτό θα πρέπει να το εμποδίσουμε”, επιμένει.
Αλλά και η δημοσιογράφος επιμένει: Επειδή προέρχεστε από ένα χριστιανικό κόμμα, μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα με την πολιτική που ασπάζεστε; “Κοιμάμαι μια χαρά. Αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά όταν βλέπω να περνούν τα σύνορα 10.000 άνθρωποι κάθε μέρα χωρίς ταυτοποίηση. Αυτό δεν είναι υπεύθυνη πολιτική για τους πολίτες μας. Από τη μια πρέπει να βοηθάμε, αλλά από την άλλη να μην επιτρέπουμε μαζικές ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές στη χώρα μας”.