Η αποποίηση της κληρονομιάς μπορεί να γλιτώσει και από τις δόσεις στεγαστικού δανείου.
Με γνωμοδότηση- ανάσα για πολλούς πολίτες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ΝΣΚ), δέχθηκε ότι η αποποίηση κληρονομιάς εμποδίζει την παρακράτηση των
δόσεων του στεγαστικού δανείου που είχε πάρει ο θανών, από τη σύνταξη που απονεμήθηκε (λόγω του θανάτου του) στον κληρονόμο.
Λέγοντας “όχι” στον συμψηφισμό στεγαστικών δόσεων και συνταξιοδοτικών παροχών του κληρονόμου, το ΝΣΚ βάζει “φρένο” σε μια συνηθισμένη πρακτική, καθώς κρίνει ότι σε περίπτωση αποποίησης της κληρονομιάς, δεν είναι νόμιμο να παρακρατά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) τμήμα της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) που παίρνει ο κληρονόμος, για να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις του αποβιώσαντα δανειολήπτη συγγενή του.
Η γνωμοδότηση έρχεται να “ανακουφίσει” από τον “πονοκέφαλο” των δόσεων όσους αναγκάζονται -λόγω και της κρίσης- να αποποιηθούν μια κληρονομιά για να αποφύγουν τα χρέη της, σημειώνοντας ότι “οι αποποιηθέντες δεν ευθύνονται για τα χρέη της κληρονομιάς του αποβιώσαντα” και συνεπώς δεν μπορεί δανειοδοτικός οργανισμός (όπως το ΤΠΔ) να παρακρατά τμήμα της σύνταξης που δικαιούται απευθείας από το νόμο ο κληρονόμος (λόγω του θανάτου) για να ικανοποιηθούν οι δανειακές οφειλές του θανόντος.
Δικαίωση
Στη συγκεκριμένη υπόθεση δικαιώνεται η ανήλικη κόρη δημοσίας υπαλλήλου που πέθανε προ 4ετίας, καθώς το ΝΣΚ δέχεται ότι αφού η θυγατέρα αποποιήθηκε την κληρονομιά της, το ΤΠΔ δεν μπορεί να συνεχίζει να εισπράττει τις οφειλόμενες δόσεις στεγαστικού δανείου του 2004, μέσα από τη σύνταξη (και το μέρισμα) που δόθηκε στην ανήλικη, λόγω του θανάτου της μητέρας της.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση δικαιώνεται η ανήλικη κόρη δημοσίας υπαλλήλου που πέθανε προ 4ετίας, καθώς το ΝΣΚ δέχεται ότι αφού η θυγατέρα αποποιήθηκε την κληρονομιά της, το ΤΠΔ δεν μπορεί να συνεχίζει να εισπράττει τις οφειλόμενες δόσεις στεγαστικού δανείου του 2004, μέσα από τη σύνταξη (και το μέρισμα) που δόθηκε στην ανήλικη, λόγω του θανάτου της μητέρας της.
Η γνωμοδότηση, ερμηνεύοντας σωρεία διατάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και το ΤΠΔ, δίνει ουσιαστικά απάντηση και σε πολλές παρεμφερείς αιτήσεις που εκκρεμούν στο ΤΠΔ, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για νέες αποποιήσεις κληρονομιών, όπως αυτές που γίνονται σωρηδόν τελευταία από κληρονόμους ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και άλλα οικονομικά βάρη που τα συνοδεύουν (δάνεια, κατασχέσεις, κλπ.).
Η θανούσα πήρε στεγαστικό δάνειο 117.388 ευρώ το 2004 (με 30ετή διάρκεια εξόφλησης) και μετά 5ετία πήρε δάνειο μικροεπισκευών 10.000 ευρώ με επιτόκιο 6,5% και 10ετή διάρκεια εξόφλησης, τα οποία εξυπηρετούνταν κανονικά με παρακράτηση από το ΤΠΔ μέρους του μισθού της ως δημοσίας υπαλλήλου στην Β. Ελλάδα.
Ωστόσο, μετά τον θάνατο της υπαλλήλου, οι συνεπίτροποι που όρισε το δικαστήριο για την ανήλικη κόρη της, μετά από δικαστική άδεια το 2013, αποποιήθηκαν για λογαριασμό της την κληρονομιά.
Την ίδια χρονιά απονεμήθηκε στην ανήλικη μηνιαία σύνταξη 728 ευρώ (λόγω θανάτου) και μεταβίβαση μερίσματος 100 ευρώ στην ορφανή οικογένεια από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).
ΟΙ συνεπίτροποι ζήτησαν από το ΤΠΔ να σταματήσει την παρακράτηση δόσεων από τη σύνταξη της ανήλικης αφού αποποιήθηκε την κληρονομιά, αλλά το ΤΠΔ απέρριψε το αίτημα κρίνοντας ότι δικαιούται να συνεχίσει την παρακράτηση.
Επειδιή όμως εκκρεμούσαν πολλές άλλες παρόμοιες αιτήσεις, ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η γνώμη του ΝΣΚ που δικαιώνει την ανήλικη και τους υπόλοιπους κληρονόμους.
Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται παρεμφερής τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη για υπέρμετρη επιβάρυνση που αντιστρατεύεται την φύση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Αναλύεται επίσης η νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων, κατά την οποία η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (λόγω θανάτου) δεν αποτελεί κληρονομική διαδοχή σε δικαίωμα του θανόντος, αλλά σύσταση αυτοτελούς από το νόμο δικαιώματος απευθείας στο πρόσωπο των δικαιούχων κληρονόμων, με συνέπεια να μην μπορούν οφειλές του θανόντος να συμψηφιστούν με τις συνταξιοδοτικές παροχές των αποποιηθέντων την κληρονομιά.
ΕΘΝΟΣ