δρομολογεί το Πεκίνο. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του κινεζικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating (Dagong), Γκουάν Τζιανζόνγκ.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη των στρατηγικών υποδομών κατά μήκος του «Silk Road Economic Belt» και του «21st Maritime Silk Road». Πρόκειται για τον οδικό και θαλάσσιο εμπορικό άξονα, στους οποίους το Πεκίνο επενδύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αλλά αναζητεί και την κατά τόπους εθνική συνεργασία. Οι δύο άξονες θα εξυπηρετούν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και η θαλάσσια όδευση καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά.
«Το κατά πόσον η Αθήνα θα μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών παραμένει προς εξακρίβωση, αλλά το γεγονός πως η κινεζική οικονομική διπλωματία κλιμακώνει τη διεθνή επέκτασή της είναι αδιαμφισβήτητο», σχολιάζουν στην «Κ» διπλωματικοί παρατηρητές.
Υπενθυμίζεται πως ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έχει διακηρύξει πως «η Κίνα θα συνεργαστεί με χώρες προκειμένου να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να πιέσει για ένα βελτιωμένο πολυμερές εμπορικό καθεστώς που είναι ελεύθερο, ανοιχτό και χωρίς διακρίσεις», ενώ εξήγησε πως επέλεξε να λάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει την Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και τον Δρόμο του Μεταξιού της Ναυτιλίας του 21ου αιώνα, καθώς και να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία στη παραγωγική ικανότητα, επειδή «πιστεύουμε πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν περαιτέρω στο άνοιγμα της χώρας μας και ότι θα δημιουργήσουν μια πιο ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα».
Το στρατηγικό σχέδιο της Κίνας αποκαλείται Belt and Road Initiative ή Silk Road Economic Belt και το Πεκίνο εκτιμά πως «η δυνατότητα των κρατών κατά μήκος των οδών να αντλήσουν ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής αλλά και την εγχώρια κατανάλωση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της οικονομικής τους ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Dagong, Γκουάν Τζιανζόνγκ, σε συνάντηση κορυφής παραγόντων του ασιατικού χρηματοπιστωτικού κλάδου στο Χονγκ Κονγκ.
«Μια σειρά συναφών ομολογιακών προϊόντων αναμένεται να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις εξειδικευμένες συνθήκες και ανάγκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, όπως ομολόγων υποδομών, ομολόγων εμπορίου, ομολόγων βιομηχανικής ανάπτυξης και ομολόγων για την τεχνολογική καινοτομία», σημείωσε ο κ. Γκουάν. Η χρηματοδοτική πρωτοβουλία, που έρχεται να συνεπικουρήσει την ίδρυση και λειτουργία εδώ και λίγο καιρό του ανάλογου Ταμείου για τον Δρόμο του Μεταξιού που δημιούργησε η Κίνα προικοδοτώντας με ίδια κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων, σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο πέρασμα των ασιατικών εμπορικών οδεύσεων.
Έντυπη