Τουρκία εξαιτίας των προβλημάτων τρομοκρατίας και αναταραχής που αντιμετώπισε η γειτονική χώρα με το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Στον αντίποδα, το ποιοτικό και μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που δεν επέλεξε την Τουρκία ή άλλες χώρες με επικινδυνότητα για τις διακοπές του, έστρεψε από νωρίς στη σεζόν το ταξιδιωτικό του ενδιαφέρον στην Ισπανία και στην Κύπρο. Γι’ αυτό άλλωστε οι δύο χώρες καταγράφουν σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενώ η Ελλάδα έχει μικρή αύξηση στις αφίξεις και πτώση, μέχρι στιγμής, στις εισπράξεις. H κατάρρευση του τουρκικού τουρισμού φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με αυτά, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου μειώθηκαν κατά 31,8%, φθάνοντας στα 17,39 εκατ. Οι συνολικές απώλειες ξένων τουριστών για την Τουρκία στο οκτάμηνο ανήλθαν σε 8,1 εκατ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία είχε φέτος στο οκτάμηνο 2,4 εκατ. λιγότερους Ρώσους τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, δεχόμενη μόλις 336.165 αφίξεις από τη Ρωσία. Μόνον τον Αύγουστο οι συνολικές διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 38%.
Στην Ελλάδα οι οδικές αφίξεις στο οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 3,8% (8,23 εκατ.), ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν 6,5% (12,41 εκατ.), σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ. Οι επιπλέον αφίξεις για τη χώρα μας στο οκτάμηνο ανήλθαν σε 431.265. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Ρωσία τα κέρδη της Ελλάδας είναι περιορισμένα, αν ληφθούν υπόψη οι μεγάλες απώλειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επιπλέον αφίξεις των Ρώσων τουριστών φέτος στη χώρα μας σε σχέση με το 2015 στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσουν τις 300.000. Η Κύπρος, που αναμένει φέτος συνολικά σε όλο το έτος οι αφίξεις ξένων τουριστών να ξεπεράσουν τα 3 εκατ., πέτυχε στο οκτάμηνο αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 19,2% (2,19 εκατ.). Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 43,1%, φθάνοντας τις 555.797. Οι διεθνείς αφίξεις στην Ισπανία αυξήθηκαν στο οκτάμηνο κατά 11,6% ή κατά 5,7 εκατ., φθάνοντας στα 54,97 εκατ.
Έντυπη