Πλήρης δημοσιοποίηση, ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα οικονομικά στοιχεία των κομμάτων και αυστηρότερος έλεγχος τόσο στις πηγές
χρηματοδότησης όσο και στο πού τελικά καταλήγουν τα χρήματα, ειδικά όταν προέρχονται από το κράτος, είναι οι βασικές κυβερνητικές «κατευθύνσεις» που αφορούν στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα και στη χρηματοδότηση των κομμάτων, που επεξεργάζονται στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς. Αυτή την εβδομάδα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν αρκετές συσκέψεις έτσι ώστε «όλοι να πουν τη γνώμη τους», προκειμένου να αποσαφηνιστούν βασικά σημεία του σχεδίου νόμου, το οποίο πρέπει να είναι πλήρως έτοιμο «άμεσα», όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να πληροί πολλές προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών σε όσα θα προτείνει, δεδομένου ότι το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς περιέχεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε συνδυασμό με την παρουσίασή του στην κοινή γνώμη, ως καίριο χτύπημα κατά της διαφθοράς που αφορά στο πολιτικό χρήμα. «Δεν μπορεί να κόβονται συντάξεις και να ρέει το χρήμα στα κόμματα», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις βασικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι να περιοριστεί το ποσοστό του ακατάσχετου και ανεκχώρητου της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων από το 40% που είναι σήμερα στο 20%. Προβλέπεται επίσης η επιμήκυνση της περιόδου ελέγχου των προεκλογικών δαπανών και εσόδων.
Οσον αφορά στα κουπόνια, τα οποία οι δανειστές έχουν ζητήσει να καταργηθούν, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί το ποσό της χρηματοδότησης μέσω κουπονιών έως 150.000 συνολικά κάθε χρόνο, με την αιτιολόγηση ότι η συνδρομή σε ένα κόμμα με ονοματεπώνυμο ενδεχομένως να συνεπάγεται και άρση του απορρήτου της ψήφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να μειωθεί το ποσοστό έκπτωσης της δωρεάς εκ του φορολογητέου εισοδήματος όσων χρηματοδοτούν κόμματα έτσι ώστε να επέλθει εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία για την έκπτωση που ισχύει για δωρεές για κοινωφελείς σκοπούς. Επιπλέον σχεδιάζεται να καθιερωθεί η υποχρέωση της διενέργειας των δωρεών που ξεπερνούν ένα ελάχιστο ποσό, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και η απαγόρευση χρηματοδότησης κόμματος από συζύγους και «κατιόντες» συγγενείς ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Οσον αφορά στην τραπεζική δανειοδότηση των κομμάτων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος, καθώς στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η υποχρεωτική έγγραφη ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου και της Τράπεζας της Ελλάδας για κάθε περίπτωση λήψης, τροποποίησης ή διαγραφής δανείου. Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «τα κόμματα θα πρέπει να δίνουν στη δημοσιότητα τα οικονομικά τους στοιχεία και οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά». Οσον αφορά στην κρατική χρηματοδότηση, που φέτος αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 6,33 εκατομμύρια ευρώ (υπολογίζεται ως ποσοστό του προϋπολογισμού), κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έχουν διατυπωθεί σκέψεις που αφορούν στο να δίνονται τα χρήματα με συγκεκριμένα παραστατικά για έξοδα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ