Έχουν εκδοθεί οι άδειες, απομένει η ανεύρεση ξένων κεφαλαίων
Ένα νέο έργο που αφορά στην κατασκευή ενός αιολικού πάρκου δυναμικότητας 50 MW (μεγαβάτ) στη Βοιωτία αναζητά επενδυτές μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων (European Investment Project Portal – ΕΙΡΡ). Το έργο χωροθετείται σε περιοχές με υψηλές επιδόσεις ανέμου και με εύκολη ηλεκτρική διασύνδεση. Χωρίζεται σε τρία μικρά πάρκα δυναμικότητας 20 MW, 18 MW και 12 MW, για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες, οι όροι σύνδεσης και οι άδειες παραγωγής ενέργειας.
Το μόνο που απομένει είναι η ανεύρεση ξένων κεφαλαίων μέσα από την… επενδυτική πύλη της Ευρώπης, στην οποία αναρτάται σημαντικός αριθμός βιώσιμων έργων. Το σχεδιαζόμενο πάρκο στη Βοιωτία, για το οποίο έχει γίνει μελέτη προκαταρκτικής σκοπιμότητας, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018 και το εκτιμώμενο κόστος του υπολογίζεται στα 63 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 60-70% θα αναζητηθεί από ξένα κεφάλαια (δανεισμό και επιδοτήσεις) και το 30-40% θα είναι μετοχικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης, περίπου το 60% του κόστους έχει εξασφαλιστεί.
Η κατανομή του κόστους είναι η εξής:
* 4 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων έχουν ήδη δαπανηθεί) για έξοδα ανάπτυξης
* 47,5 εκατ. ευρώ το κόστος κατασκευής των τριών αιολικών πάρκων
* 11 εκατ. ευρώ το κόστος διασύνδεσης δικτύου
* 500.000 ευρώ για απρόοπτες δαπάνες,
Τα ετήσια EBIDTA εκτιμώνται σε περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.
«Πίσω» η Ελλαδα σε επενδύσεις αιολικών
Η Ελλάδα σχεδιάζει να επεκτείνει το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω νέων επενδύσεων στον τομέα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για το 2020 και 2030, όπως αναφέρεται και στην οικονομική ανάλυση που συνοδεύει την ανάρτηση του έργου στην ευρωπαϊκή επενδυτική πύλη.
Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της αιολικής ενέργειας υπόκεινται σε μια πολιτική πριμοδότησης (μηχανισμός feed in premium που δίνει μια τιμή χονδρεμπορικής συν μια προσαύξηση), η οποία εφαρμόζεται τελευταία στην ελληνική αγορά ενέργειας με τιμή αναφοράς 98 ευρώ / MWh.
Οι ΑΠΕ έχουν προτεραιότητα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, έτσι το συνολικό ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται εγχέεται στο δίκτυο και παρέχεται στους καταναλωτές. Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται εγκατεστημένα συνολικά 5.400 MW ΑΠΕ, εκ των οποίων μόλις 2.248,3 MW είναι αιολικά.
«Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το 2016 έχουμε μόλις ξεπεράσει το 50% του στόχου του 2014, καταλαβαίνει τι μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται για να πετύχουμε στην Ελλάδα τον ευρωπαϊκό στόχο για το 2020, ο οποίος είναι 7.500 μεγαβάτ αιολικών» αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης. Και καταλήγει: «Και μην ξεχνάμε ότι μια επένδυση στις ΑΠΕ είναι μια άμεση επένδυση, καθώς το έργο κατασκευάζεται γρήγορα και φέρνει άμεσα αποτελέσματα για την εθνική οικονομία και την κοινωνία που είναι το ζητούμενο σε μια χώρα που ψάχνει για ανάπτυξη».
ΒΗΜΑ