εκπροσώπους των δανειστών, στους συμμετέχοντες σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ζάππειο με κεντρικό θέμα το μέλλον της εργασίας.
Μετά την επεισοδιακή κατάληψη του χώρου της διοργάνωσης από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και την πολύωρη καθυστέρηση της έναρξης του συνεδρίου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στους «σημαιοφόρους» του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη. Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι μέσω του συνεδρίου στην Αθήνα, που διεξάγεται παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μια αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει τον συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.
«Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα διαλυθεί.
Υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους κρίσης, τάχθηκε η Deborah Greenfield, αναπληρώτρια γενική δ/ντρια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), επισημαίνοντας ότι αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, ενώ η Susan Hayter, ανώτερη εμπειρογνώμων στις Εργασιακές Σχέσεις στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, επισήμανε ότι η συναίνεση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελεί το DNA του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου. Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν και οι κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν στην όποια διαδικασία διαλόγου ισχύει στη χώρα μας, με την ΕΣΕΕ να τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού σε δύο στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, σε 751,39 ευρώ, και τη ΓΣΕΒΕΕ να ζητεί από την κυβέρνηση την ισχυροποίηση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στις εργασιακές σχέσεις.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα, με θέματα όπως οι προκλήσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και η πορεία από τη θεωρία στην πράξη για έναν ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Έντυπη