Facebook που το αναδημοσιεύουν. Σε αυτό στοχεύουν νέοι κανόνες που προωθεί η Κομισιόν για να στηρίξει τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών εταιρειών ΜΜΕ που βλέπουν τα έσοδά τους να καταρρέουν εξαιτίας της κυριαρχίας του Ιντερνετ.
Εντάσσονται σε ευρύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα συζητηθούν εντός του Σεπτεμβρίου και γενικότερα στοχεύουν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων όσων δημιουργούν το αρχικό περιεχόμενο, δηλαδή από τους συγγραφείς και τους μουσικούς μέχρι τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους εκδότες. Η Κομισιόν επισημαίνει πως διακυβεύεται η βιωσιμότητα του κλάδου των εκδόσεων στην Ε.Ε. και εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο που αυτό εγκυμονεί για «τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ, τη δημοκρατία και την ποιότητα της ενημέρωσης». Επισημαίνει, επίσης ότι οι κολοσσοί του Ιντερνετ βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των παραδοσιακών εκδοτών που δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευθούν «επί ίσοις όροις».
Ανάλογοι κανόνες ισχύουν ήδη για τα δικαιώματα των παραγωγών θεάματος, των δισκογραφικών εταιρειών και των ραδιοφωνικών σταθμών. Στα σχέδια της Κομισιόν είναι, όμως, η επέκταση των κανόνων αυτών κυρίως για την προστασία του έντυπου Τύπου και του δημοσιογραφικού κειμένου. Εξετάζει να ορίσει τα 50 χρόνια ως χρονικό διάστημα στο οποίο θα προστατεύονται τα δικαιώματα για την αναδημοσίευση δημοσιογραφικού κειμένου. Προβληματίζεται, ωστόσο, μήπως είναι σκόπιμο να περιορισθεί αυτό το χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι ειδήσεις διαρρέουν έτσι κι αλλιώς. Οι προτάσεις αυτές της Κομισιόν είναι αποτέλεσμα μεγάλων πιέσεων που έχουν ασκήσει οι εκδοτικοί οργανισμοί καθώς κολοσσοί, όπως οι Google και Facebook, προσελκύουν όλο και μεγαλύτερη μερίδα της διαφημιστικής πίτας, ενώ τα έσοδα των εφημερίδων υποχωρούν διαρκώς.
Έντυπη