έσοδα κινούνται καλύτερα των προβλέψεων. Μάλιστα, αυτό αποτελεί και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για το ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για το 2017. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει με το πέρας του σύντομου κύκλου διαβουλεύσεων με την τρόικα (ολοκληρώνονται σήμερα), να μπορέσει να καταθέσει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει τόσο το ΚΕΑ όσο και τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Αισιοδοξία για 2016 και 2017
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης παρουσίασαν στους εκπροσώπους των δανειστών την πορεία του φετινού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι τα έσοδα του 2016 εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με τις προβλέψεις, ενώ εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η βελτιωμένη αυτή εικόνα των εσόδων θα διατηρηθεί και το 2017. Εκτίμηση που βασίζεται στην καλύτερη απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν πως από το 2017 θα εφαρμοστούν και επιπλέον μέτρα που έχουν νομοθετηθεί από το καλοκαίρι, ενισχύοντας τα έσοδα. Η καλύτερη –κατά το οικονομικό επιτελείο– πορεία των εσόδων και οι προβλέψεις για αντίστοιχη εξέλιξη και το 2017, αποτελούν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ το 2017. Δηλαδή, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» στον προϋπολογισμό και επιτρέπει τόσο τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ (ετησίως απαιτούνται 720 εκατ. ευρώ) όσο και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.
«Λείπουν» πόροι για το 2018
Ακόμα, όμως, κι αν το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο χρηματοδότησης του ΚΕΑ το 2017 γίνει αποδεκτό, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος το 2018. Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι «λείπουν» πόροι για να καταβληθεί το ΚΕΑ το 2018 και για τον λόγο αυτό έχει συμπεριλάβει –σε αυτή τη φάση– στο προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πρόβλεψη για τη λήψη «μη προσδιορισμένων μέτρων» που θα διασφαλίζουν τη χρηματοδότησή του το 2018. Παράλληλα, στηρίζει μέρος της χρηματοδότησης του Εισοδήματος και στο αποτέλεσμα της επισκόπησης δαπανών του Δημοσίου (spending review) που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017.
Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν ότι τα μέτρα που θα χρηματοδοτήσουν το ΚΕΑ θα πρέπει να είναι σαφώς προσδιορισμένα από τώρα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν την κατάργηση διάφορων φοροαπαλλαγών, καθώς και την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα δεν είναι αντίθετη στη θέσπιση και καταβολή του ΚΕΑ. Αντιθέτως, στηρίζει την εν λόγω δράση και στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει λειτουργήσει θετικά στην περίπτωση της Κύπρου. Το πρόβλημα που εντοπίζουν οι δανειστές είναι στο ότι δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότησή του.
Έντυπη