Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως
Συνολικά έσοδα από 5 μέχρι 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το θαλάσσιο οικόπεδο οικόπεδο «Αφροδίτη» της Κυπριακής ΑΟΖ, την περίοδο 2022-2034, αναμένει η Λευκωσία, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ακόμη, τόνισε πως τα χρήματα που θα εισπράξει η Κυβέρνηση, τους επόμενους 2-3 μήνες, ως μπόνους από τις εταιρείες για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, θα πάνε όλα για τη μείωση του δημόσιου χρέους και όχι για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.
Σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για τη ροή εσόδων αφορούν το μόνο επιβεβαιωμένο κοίτασμα και όχι τυχόν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπ. Οικονομικών, ενόσω το δημόσιο χρέος βρίσκεται άνω του 80%, ποσοστό έως το 50% των καθαρών εσόδων θα διοχετεύονται για τη μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο προς τη δημιουργία του αποθεματικού του Ταμείου Υδρογονανθράκων. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αν συνεχιστεί η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, το χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω του 100% το 2020.
Εξήγησε δε ότι τα έσοδα δεν αφορούν μόνο τις εισπράξεις από την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου, αλλά και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως τα έσοδα από τους γύρους αδειοδότησης.
Όταν το δημόσιο χρέος, είπε, υποχωρήσει μεταξύ 60 – 80%, τότε ποσοστό 75% των εσόδων διοχετεύεται στην δημιουργία του αποθεματικού και το υπόλοιπο στη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ όταν το δημόσιο χρέος υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ, τότε το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται για την δημιουργία του ταμείου.
Διευκρίνισε πως το ταμείο θα μπορεί να διοχετεύει στον προϋπολογισμό ποσοστό των εσόδων του, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό, όταν το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 30% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα διοχετεύεται για αναπτυξιακές δαπάνες και επενδυτικούς σκοπούς.