Μετά το σκάνδαλο με τα τούνελ της Εγνατίας οδού στα Γρεβενά, μια άλλη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται αυτοδιοικητικοί και κομματικοί παράγοντες της
περιοχής από τη Ν.Δ. απασχολεί τη Δικαιοσύνη.
Αφορά το έργο «Μελέτης-Κατασκευής Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής Γρεβενών», για το οποίο η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ η ανακρίτρια επέβαλε περιοριστικούς όρους στον πρώην βουλευτή Τιμολέοντα Κοψαχείλη, τον άλλοτε νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, καθώς και σε δύο υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Οι όροι αυτοί προβλέπουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο αστυνομικό τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με όσα βρίσκονται υπό διερεύνηση, η προγραμματική σύμβαση συνήφθη στις 20/12/2007, με προϋπολογισμό ύψους 800.000 ευρώ. Αν και το ποσό εκταμιεύτηκε από τη Νομαρχία Γρεβενών, η μελέτη φέρεται ότι δεν παραδόθηκε ποτέ!
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Γρεβενών ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχου-διαφάνειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Δασκαλόπουλος, που τυγχάνει να είναι και υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία στις διαδικασίες ελέγχου…
«Παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση, η μελέτη ουδέποτε κατατέθηκε στις υπηρεσίες της για θεώρηση ώστε να δημοπρατηθεί και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της», γράφει στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία.
Από την πλευρά τους, όπως έγινε γνωστό, οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι η μελέτη υπάρχει, ενώ φέρονται ότι κατέθεσαν έγγραφο από το οποίο προκύπτει πως την έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας από παλαιότερο έλεγχο.
Η ανάκριση συνεχίζεται, αλλά ενδιαφέρον για την υπόθεση έχει εκδηλώσει και ο εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα, Αχιλλέας Ζήσης.
Σε κάθε περίπτωση, με το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας η δικογραφία θα καταλήξει στο Συμβούλιο Εφετών, που θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων με σχετικό βούλευμα.
Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται άλλη έρευνα για ακόμη πέντε μελέτες που αφορούν:
● Τεχνική στήριξη της Νομαρχίας Γρεβενών επιχειρησιακό πρόγραμμα 2008-2012
● Μελέτες οδοποιίας Ν. Γρεβενών
● Προμελέτη νέας χάραξης του δρόμου Γρεβενών-Δεσκάτης
● Βελτίωση του τμήματος οδού Μικρολίβαδο-Περιβόλι.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και κομματικοί παράγοντες της Ν.Δ., τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Το γεγονός ότι εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της “Μελέτης – Κατασκευής Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής ΒΕΠΕ Γρεβενών”, δεν μας εκπλήσσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι «σε μία ακόμα υπόθεση που αφορά πόρους του Δημοσίου, που ταλανίζει για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία των Γρεβενών, πρωταγωνιστές είναι στελέχη της Ν.Δ., που διώκονται με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος».
Καταλήγοντας ζητά «από τον κατά τα άλλα λαλίστατο για τα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και των δημόσιων πόρων, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάρει θέση για το ζήτημα».
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα χιλιάδες ψέματα που έχουν πει, πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα».
efsyn.gr