Ενστάσεις Ελλήνων για ολλανδή αξιωματικό – «Ορθές επιλογές» λένε ευρωπαϊκές υπηρεσίες
Έντονο παρασκήνιο με αναφερόμενο «παραεμπόριο πληροφοριών γύρω από τον ISIS» αναδεικνύεται πίσω από τον έλεγχο κλιμακίου της Europol για τον
εντοπισμό τζιχαντιστών σε ελληνικό έδαφος.
Έλληνες αξιωματούχοι και στελέχη της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας διαφωνούν με την τοποθέτηση σε διευθυντική θέση στο κλιμάκιο της Europol στην Ελλάδα μίας ολλανδής αξιωματικού που ήδη βρίσκεται στη χώρα μας. Και αυτό όχι μόνο επειδή θεωρείται «μικρής εμπειρίας» και «αναντίστοιχης προϋπηρεσίας», αλλά και γιατί εκφράζονται υπόνοιες ότι «θα προωθεί τις κρίσιμες πληροφορίες για τυχόν παρουσία τζιχαντιστών στην Ελλάδα στην κυβέρνηση της χώρας της. Έτσι θα αποκτήσει κομβικό ρόλο στην υπερκρίσιμη διανομή πληροφοριών σχετικά με τη δράση απεσταλμένων του ISIS και θα έχει πολλαπλά πολιτικά και διπλωματικά οφέλη».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αξιωματικός φέρεται –σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές– να έχει παρουσία σε «ειδικές κρατικές υπηρεσίες της Ολλανδίας», να εμφανίζεται στην Europol (τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στη Χάγη) ως «ασκούμενη» αλλά να έχει λάβει στη χώρα μας διευθυντική, καθοδηγητική θέση. Άλλα στελέχη των ευρωπαϊκών υπηρεσιών μιλούν από την πλευρά τους για «ορθές επιλογές».
Οι διαμαρτυρόμενοι έλληνες αξιωματούχοι υπενθύμιζαν ότι «σε αντίστοιχη περίπτωση οι ιταλοί συνάδελφοί τους επέβαλαν στην Europol τον σχετικό καθοδηγητικό ρόλο για ελέγχους μεταναστών σε ιταλικό έδαφος να τον έχουν ομοεθνείς τους αξιωματικοί, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχες· όχι οι αξιωματούχοι της χώρας όπου θα εγκαθίστανται οι ελεγκτές της Europol να μην έχουν καμιά πληροφόρηση για τα ευρήματα των ελέγχων επί του εδάφους τους και να είναι ο… τελευταίος τροχός της αμάξης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός προβληματισμός για τον ρόλο της ολλανδής αξιωματούχου έχει εκφρασθεί και σε στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και σε άλλες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, με τον κίνδυνο η χώρα μας να απωλέσει ένα σημαντικόπλεονέκτημα στους ελέγχους επί ελληνικού εδάφους, το οποίο να περιέλθει στην ολλανδική πλευρά.
ΒΗΜΑ