Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα εργαλεία διαχείρισης των «κόκκινων» εταιρικών δανείων, αλλά και θέματα όπως οι αλλαγές στα διοικητικά
συμβούλια των τραπεζών, καθώς και η προστασία των τραπεζικών στελεχών από τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 2 μμ (ώρα Ελλάδος) στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.
Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης, θα προσπαθήσει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ΕΚΤ και τον SSM, οι οποίοι ζητούν τα 3/5 των μελών που θα στελεχώσουν τις διάφορες επιτροπές των τραπεζών να έχουν διεθνή εμπειρία, προδιαγράφοντας ουσιαστικά την παρουσία ξένων στελεχών που θα ελέγχουν τη λειτουργία των τραπεζών, αφού πλέον δεν θα έχει σημασία ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Ο ΥΠΟΙΚ θα επιδιώξει να αποκρούσει τις πιέσεις αυτές. Πάντως, χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ., Μ. Ντράγκι, θέλησε να βάλει τα πράγματα «στη θέση τους». Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, είπε πως η οδηγία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών προβλέπει τα ελάχιστα κριτήρια για την αξιολόγηση των προσόντων που θα πρέπει να πληρούν τα ΔΣ των τραπεζών της ΕΕ. Πρόσθετα κριτήρια δίνει ο ελληνικός νόμος που διέπει το ΤΧΣ, για ΔΣ τραπεζών που έλαβαν ενίσχυση από το ΤΧΣ. Τα εν λόγω κριτήρια είναι απαραίτητα, όπως είπε, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ΔΣ θα λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα στρατηγικής, ακόμα και λειτουργίας, «χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η όλη διαδικασία της στελέχωσης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να διαρκέσει ακόμα και μήνα.
Και ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τακτική επαφή με τον SSM, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με το υπουργείο Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλει να αλλάξει αυτό το καθεστώς και να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τον SSΜ. Εξέλιξη που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη ειδικά εν όψει των αλλαγών που θα επέλθουν άμεσα στο ΤΧΣ, τις τραπεζικές διοικήσεις και στο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Και μπορεί οι δανειστές να αντιλαμβάνονται ότι οι αλλαγές στα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία ώστε να ολοκληρωθεί σωστά και βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί, η ίδια υπομονή ωστόσο δεν υπάρχει η ίδια πολυτέλεια χρόνου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις 2 από τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις και η επόμενη επίσκεψη της τρόικας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αφού έχει προγραμματιστεί για τις 12-15 Σεπτεμβρίου.
Στις ενέργειες που πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, για την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα την ψηφίσει έως τον Οκτώβριο. Η ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί πάγιο αίτημα της κ. Νουί τόσο προς τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και προβλέπει την οριζόντια αντιμετώπιση των χρεών που αυτές έχουν τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι οι τράπεζες να προχωρούν σε κούρεμα χρεών, όταν διαπιστώνεται ότι μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, υπό την προϋπόθεση να γίνεται ισόποσο κούρεμα και στα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εισαγάγει τη δυνατότητα fast track δικαστικής έγκρισης για συμφωνίες αναδιάρθρωσης και να διευκολύνει την έναρξη διαδικασιών εκκαθάρισης σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα συμφωνημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, ή αν ο οφειλέτης έχει αξιολογηθεί ως μη βιώσιμος.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει προς ψήφιση νομοθετική πρόβλεψη βάσεις της οποίας θα προστατεύονται από τυχόν αστική και ποινική ευθύνη τα στελέχη των τραπεζών και οι κρατικοί λειτουργοί που υπογράφουν αποφάσεις για αναδιάρθρωση δανείων.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να καταρτιστεί εξειδικευµένο δικαστικό σώµα και να συσταθεί ειδικός τύπος δικαστηρίων αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης συμφωνίας επί όλων των παραπάνω ζητημάτων, αφενός θέτει θέμα παράτασης στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αφετέρου αποτυπώνεται στην απάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντράγκι, προς τον κ. Παπαδημούλη για το πότε θα μπορέσει να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενες αγορές ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας – εταίρων για ελάφρυνση του χρέους.
newmoney