Η γραφειοκρατία και η έλλειψη κινήτρων αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές να αγοράσουν σπίτια στη χώρα μας – Εκδόθηκαν μόλις 1.326 άδειες από το 2013, πολύ κάτω από τις προσδοκίες των εμπνευστών του προγράμματος
Την ίδια ώρα που η Κύπρος αναθεωρεί για δεύτερη φορά από το 2014 και δίνει
επιπλέον κίνητρα, ακόμη και τη χορήγηση υπηκοότητας σε ξένους που θα επενδύσουν στη χώρα 2,5 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει ασθμαίνοντας με το συνολικό αριθμό διαμονής ξένων επενδυτών να φθάνει τώρα, με βάση τα νούμερα που κοινοποίησε το Enterprise Greece, τις 1.326 άδειες έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός των 1.326 αδειών αφορά το συνολικό αριθμό των αδειών διαμονής που έχει δοθεί από την έναρξη του προγράμματος, εν έτει 2013 και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες των εμπνευστών του, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη το επιπλέον… κίνητρο μέσα από την ίδια την αγορά, με τη μεγάλη πτώση των τιμών των κατοικιών στη χώρα μας.
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του Enterprise Greece για το Πρόγραμμα Αδειών Διαμονής (Golden Visa) σε επενδυτές πολίτες τρίτων χωρών όταν αυτοί αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, οι πρώτες χώρες στο επίπεδο των αδειών διαμονής είναι: η Κίνα με 547 άδειες διαμονής στην πρώτη θέση, ακολουθεί η Ρωσία με 331, η Ουκρανία με 62 και ο Λίβανος με 59. Τα νούμερα προκύπτουν από τα πλέον πρόσφατα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις νέες άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες για την αγορά ακινήτων, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2016 και όπως επισημαίνεται από το Enterprise Greece, αν αθροιστούν και οι συγγενείς των επενδυτών που έλαβαν άδεια διαμονής, στο πλαίσιο του Προγράμματος, ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 3.120 άδειες.
Από τους βασικούς λόγους για τις χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα κίνητρα- βλ. Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα- αποτελεί το γεγονός του περιορισμένου αριθμού των συγγενών που λαμβάνουν βίζα στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος. Το γνωστό θέμα της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι, αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα απαιτείται πάνω από ένας μήνας για να εκδοθεί η βίζα από την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η αγορά με ουκ ολίγες εμπλεκόμενες Διευθύνσεις από την Περιφέρεια, τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών κ.τ.λ., ενώ έλλειμμα παρατηρείται και ως προς τα κατάλληλα «προϊόντα», σπίτια δηλαδή σε οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών που ζητούν π.χ. οι Κινέζοι στη χώρα μας.
Εν τω μεταξύ, η Κύπρος προσπαθεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια με κάθε τρόπο και δίνει κίνητρα σε επενδυτές που θα επιλέξουν τη χώρα ως βάση διαμονής αλλά και για οικονομική δραστηριοποίηση. Το αναθεωρημένο σχέδιο παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, που εγκρίθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει τη χορήγηση υπηκοότητας για ατομική επένδυση 2 εκατ. ευρώ και επιπλέον αγορά κατοικίας τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ, με την επένδυση των 2 εκατ. ευρώ να αφορά είτε το real estate, είτε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την Κύπρο και απασχόληση τουλάχιστον 5 Κυπρίων πολιτών, κ.τ.λ..
Ειδικά στον τομέα της αγοράς κατοικιών, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Πάνος Δανός, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία διατηρεί γραφεία στην Κύπρο, το «άνοιγμα» στην κινέζικη αγορά, φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, ειδικά στην Πάφο. «Παράλληλα, προσεγγίζονται οι αγορές της Αιγύπτου και της Συρίας, ενώ είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους Ρώσους αγοραστές, αλλά και τους δυνητικούς επενδυτές από Ουκρανία, Λίβανο και Ισραήλ», αναφέρει. «Βραχυπρόθεσμα στην Κύπρο, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον από επενδυτές και χρήστες λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών. Η κυπριακή κτηματαγορά διανύει περίοδο ομαλοποίησης. Η Λευκωσία όπως και η Λεμεσός, με τις υποδομές και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, αλλά και την συνεχόμενη ανάπτυξη, δείχνουν να προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές».
.newmoney.