«Ο φαύλος κύκλος ψήφισης και “αποψήφισης” ρυθμίσεων πλήττει μονόπλευρα τους πλέον οικονομικά αδύναμους», αναφέρεται στην ανακοίνωση
Ο δικηγορικός κόσμος ομόφωνα καταδικάζει «την επελθούσα επί τα χείρω μεταβολή στο ασφαλιστικό καθεστώς των νέων δικηγόρων» και καλεί την Κυβέρνηση «να φανεί επιτέλους συνεπής με τις δεσμεύσεις της, για μείζονα προστασία των νέων και των πλέον οικονομικά αδυνάμων ασφαλισμένων».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με το ψηφισθέν νομοσχέδιο της 27.9.2016 καταργήθηκε η ευνοϊκή διάταξη του ν. 4387/2016, που προέβλεπε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης για τους νέους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες, κατά τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης».
Το επίμαχο νομοσχέδιο, «που περιέχει και πλήθος άλλων δυσμενών ασφαλιστικών ρυθμίσεων (αύξηση του κόστους εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης, κατάργηση ευνοϊκών μεταβατικών διατάξεων για τους αγρότες κ.λπ.)», προωθήθηκε στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που θέτει η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος, με αποτέλεσμα να τίθεται εκποδών οποιαδήποτε ουσιαστική διαβούλευση, αναφέρει ο ΔΣΑ.
Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, «ο φαύλος κύκλος ψήφισης και «αποψήφισης» ρυθμίσεων πλήττει μονόπλευρα τους πλέον οικονομικά αδύναμους και αναδεικνύει τις κραυγαλέες κυβερνητικές αντιφάσεις και παλινωδίες». Δυστυχώς, προσθέτουν οι δικηγόροι, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο, όταν καταργήθηκαν οι θετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015 για τη δυνατότητα υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
Σε άλλο σημείο ο ΔΣΑ τονίζει ότι «η επίκληση της ανάγκης εκταμίευσης των ποσών των δανειακών συμβάσεων δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά αντιθέτως, αδιαμφισβήτητη ομολογία της απώλειας κανονιστικής ισχύος της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Περαιτέρω, καταλήγουν οι δικηγόροι, «καταδεικνύει την ανυπαρξία εθνικής στόχευσης για την προστασία και την εξασφάλιση ειδικού πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των νέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών».