Καταρρέει, μέσα σε λίγους μήνες, το σχέδιο ή ευσεβής πόθος του ΜεγάρουΜαξίμου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εξυγίανση και
ενοποίηση των ναυπηγείων της χώρας μέσω της υποτιθέμενης εξαγοράς τους από την Κίνα.
Η υπόθεση χρονολογείται από τις αρχές Ιουλίου, όταν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, άρχισαν να διοχετεύονται υποτιθέμενες πληροφορίες για την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ από κινεζικές εταιρίες. Ο πακτωλός χρημάτων στην Ελλάδα θα είχε ως επίκεντρο αφενός τη δημιουργία τεράστιου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο και αφετέρου την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας-Νεωρίου που, μαζί με την επισκευαστική ζώνη του Περάματος, θα συγκροτούσαν έναν ενιαίο φορέα. Όπως είναι γνωστό, πριν καν συμπληρωθεί μήνας από τις συνομιλίες του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο, ούτε η COSCO (που στο μεταξύ είχε οριστικοποιήσει τη σύμβαση με τον ΟΛΠ) ούτε και καμιά άλλη κινεζική εταιρία υπέβαλε προσφορά για το Θριάσιο Πεδίο.
Τώρα, αποδεικνύεται και ότι για το, έτσι κι αλλιώς, αβάσιμο κυβερνητικό σχέδιο για τα ναυπηγεία (αφού τόσο ο Σκαραμαγκάς, όσο και η Ελευσίνα, ελέγχονται από ιδιωτικούς ομίλους και το κράτος δεν θα μπορούσε να πουλήσει κάτι που δεν του ανήκει) οι Κινέζοι δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ! Η COSCO, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, φέρνει, σύντομα στον Πειραιά μία μεγάλη πλωτή δεξαμενή (που αποτελεί το επίκεντρο των εργασιών κάθε ναυπηγείου), υλοποιώντας μία απόφασή που προφανέστατα, με δεδομένα τα κόστη και τον προγραμματισμό, είχε ληφθεί πολύ πριν, από την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η σχετική κινεζική απόφαση ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι κλειστές εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να έρθει σε συμβιβασμό στην αντιδικία με τον Λιβανέζο ιδιοκτήτη του Ισκ. Σάφα, ενώ στην Ελευσίνα, πέραν των τεράστιων χρεών, που έχουν νεκρώσει σχεδόν τα πάντα, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε μία από τις πλωτές δεξαμενές.
capitalgr