Παρόλο που η Λιβύη είχε καταστρέψει στο παρελθόν πυρομαχικά και θανατηφόρες τοξίνες, στη χώρα παρέμεναν ακόμη περίπου 850 τόνοι βιομηχανικά χημικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή χημικών όπλων.
Υπήρχαν φόβοι ότι αντάρτες μπορεί να επιχειρούσαν να σφετεριστούν τα χημικά υλικά, ενώ οι διαμάχες με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και η πολιτική αστάθεια στη χώρα αύξαναν σημαντικά αυτό το ρίσκο. Έτσι η κυβέρνηση της Λιβύης αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αφαίρεσή τους, ήδη από τον Ιούλιο.
Η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας και συντονίστηκε από την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια επιτυχούς εξάλειψης των χημικών από τη Λιβύη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης Άχμετ Ουζούμκου.
«Έχουμε πλέον αφαιρέσει τα χημικά κατάλοιπα από τη Λιβύη και έχουμε διασφαλίσει ότι δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γιένσεν.
Στη ναυτική επιχείρηση εκτός από τη Δανία συμμετείχαν η Βρετανία και η Φινλανδία. Επίσης, στη διαδικασία παρείχαν βοήθεια ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.