Στο «μικροσκόπιο» προκαταρκτικής έρευνας βρίσκεται πρώην διευθυντής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ύστερα
από καταγγελίες ότι επί σειρά ετών χειρουργούσε παράνομα δεκάδες ασθενείς σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο.
Σύμφωνα με τις προ 5ετίας καταγγελίες, που έφτασαν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ερευνήθηκαν στη συνέχεια από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, πρόκειται για χειρουργό – ωτορινολαρυγγολόγο, που υπηρετούσε ως διευθυντής κλινικής ΩΡΛ στο ΑΧΕΠΑ.
Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του Σώματος, επρόκειτο για τουλάχιστον 50 περιπτώσεις ασθενών του ΑΧΕΠΑ με προβλήματα βαρηκοΐας και κώφωσης, που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις τοποθέτησης κοχλιακών εμφυτευμάτων σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα 2007 – 2014. Τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα στοιχίζουν ακριβά, καθώς η αξία τους εκτιμάται από 25.000 έως 30.000 ευρώ, το καθένα.
Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι αυτού του είδους οι επεμβάσεις διενεργούνται μόνο σε ειδικά διαμορφωμένες κλινικές ΩΡΛ νοσοκομείων της χώρας, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και δύο ακόμη νοσηλευτικά ιδρύματα, το ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης και το άλλο στην Αθήνα.
Ο καταγγελλόμενος πανεπιστημιακός γιατρός – συνταξιούχος εδώ και 2 χρόνια – φέρεται ότι προκειμένου να παρακάμει αυτό το εμπόδιο «βάφτιζε» τις παραπάνω επεμβάσεις ως επεμβάσεις …«μαστοειδεκτομής». Όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά τις επεμβάσεις, οι ασθενείς επέστρεφαν στο ΑΧΕΠΑ όπου παρακολουθούντο από συναδέλφους του γιατρούς.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, αφού έλαβε γνώση του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, ερευνά πιθανά «μαύρα» εισοδήματα του χειρουργού – ωτορινολαρυγγολόγου και εξετάζει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το επόμενο διάστημα, ο ελεγχόμενος γιατρός αναμένεται να κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση (δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων) στους ελεγκτές του Σώματος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η έρευνα να επεκταθεί και να «αγγίξει» κι άλλα πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση.
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ