χρηματοπιστωτικό τομέα.
Πρόκειται για τις νέες εταιρείες, που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες μέσω Ιντερνετ και οι οποίες προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι πελάτες τραπεζών θέλουν να διαχειρίζονται τον λογαριασμό τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, να μπορούν να συμπληρώνουν αίτηση για χορήγηση δανείου μέσω Ιντερνετ και γενικότερα να μη χρειάζεται να δαπανούν χρόνο στα τραπεζικά υποκαταστήματα. Οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν αντιληφθεί την αλλαγή στις απαιτήσεις των πελατών τους και έχουν αρχίσει να επενδύουν όλο και μεγαλύτερα ποσά στις νέες τεχνολογίες προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους και να ενισχύσουν τα κέρδη τους.
Ομως οι νέες ιντερνετικές τράπεζες, μια διασταύρωση μεταξύ εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τεχνολογικού τομέα, διαθέτουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών αντιπάλων τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Το πρώτο είναι ότι δεν περιορίζονται από την ύπαρξη ήδη υπαρχόντων τεχνολογικών συστημάτων και το δεύτερο ότι δεν περιορίζονται από το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο. Φαίνεται ότι αυτά τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά ισχυρά ώστε οι νέες fintech εταιρείες να προσελκύσουν επενδύσεις ύψους 9,4 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Πέρυσι έκαναν την εμφάνισή τους ιντερνετικές τράπεζες όπως η Atom, η Tandem, η Starling και η Monzo, οι οποίες προσφέρουν στους πελάτες τους, μέσω κινητού τηλεφώνου, τρεχούμενους λογαριασμούς. Αλλες, όπως η Nutmeg, εκμεταλλεύονται κενά που υπάρχουν στην αγορά, προσφέροντας online υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου με μικρό, συγκριτικά, αντίτιμο σε εκατομμύρια πελάτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπηρεσίες παραδοσιακών εταιρειών.
Αλλο πεδίο όπου οι νέες fintech εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο είναι η online αγορά παροχής δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (peer to peer lending) χωρίς τη μεσολάβηση τράπεζας.
Έντυπη