40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς να παρεκκλίνουν από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Προσφέρουν λοιπόν ισχυρά κίνητρα στους δανειολήπτες -που προβλέπουν εκτός από τη μειωμένη δόση ακόμα και μερική διαγραφή χρέους- και τους καλούν να ρυθμιστούν. Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που προβλέπει ρύθμιση-πακέτο για τις οφειλές από δάνεια, τα χρέη στην Eφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι τράπεζες θα ελέγχονται ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο φέτος, και όποια τράπεζα δεν πιάνει τον στόχο μείωσης που έχει συμφωνήσει με την ΤτΕ και τον SSM θα έχει κυρώσεις και θα πρέπει να υποβάλει νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων οφειλών.
Οι βασικές διατάξεις για τη συνολική διευθέτηση επιχειρηματικών οφειλών θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης-διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και ο ν/σ θα λάβει τελική μορφή προς τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Σχέδιο άμεσης δράσης -υπό την ασφυκτική πίεση του SSM- βάζουν μπροστά οι τράπεζες για να πετύχουν τη δραστική μείωση των «κόκκινων» οφειλών κατά
Με το νέο πλαίσιο – που θα αντικαταστήσουν τον ουσιαστικά ανενεργό «νόμο Δένδια» – η ρύθμιση των συνολικών οφειλών θα γίνεται εξωδικαστικά, με «τυποποιημένες» διαδικασίες-εξπρές. Ειδικά για τις μικρές οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματικών η διαδικασία θα είναι απλούστατη: Θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειασθεί ο οφειλέτης να διαπραγματευθεί με την τράπεζα- ενδεχομένως ούτε καν να την επισκεφθεί.
Σημαντική θα είναι η συμβολή των «Κέντρων Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών» (ΚΕΔ) που δημιουργούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να παρέχουν πληροφόρηση και να προτείνουν λύσεις στους ενδιαφερόμενους οφειλέτες.
Τα ΚΕΔ θα είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένους οικονομολόγους και δικηγόρους, οι οποίοι θα βοηθούν τον οφειλέτη-δανειολήπτη να ολοκληρώσει τη διαδικασία, λειτουργώντας και ως ενδιάμεσοι με τις τράπεζες.
Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι διαδικασία και χρόνος περαίωσης θα εξαρτώνται από το ύψος των χρεών και την πολυπλοκότητα του δανεισμού.
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Προηγούμενο άρθροΜε «μαύρη τρύπα» 1,1 δισ. ξεκινά το υπερταμείο για τις συντάξεις