Τα κοινά γυμνάσια διάρκειας οκτώ ημερών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα η Ρωσία και η Κίνα στις νότιες θάλασσες της τελευταίας, αποτελούν σημάδι των στενών
δεσμών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του κόσμου και της προσπάθειάς τους να αναχαιτίσουν την αμερικανική επιρροή στην περιοχή, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Τα γυμνάσια ονομάζονται «Κοινή Θάλασσα-2016» και είναι τα μεγαλύτερα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το πολεμικό ναυτικό και των δύο χωρών, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Ναυτικού, Λιανγκ Γιανγκ.
Οι ασκήσεις έρχονται σε μια συγκυρία σημαντικών εντάσεων στις θάλασσες νότια της Κίνας, καθώς η Κίνα έχει αξιώσεις για το 85% των διαφιλονικούμενων αυτών υδάτων, την ίδια στιγμή που το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν τις αμφισβητούν, προβάλλοντας τις δικές τους.
Τον Ιούλιο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άσκησε κριτική στις προσπάθειες της Κίνας να δημιουργήσει τεχνητά νησιά στα συγκεκριμένα ύδατα, αμφισβητώντας τις ιστορικές βάσεις στις οποίες βασίζει τις αξιώσεις του το Πεκίνο, το οποίο ωστόσο απέρριψε τη δικαστική απόφαση.
Ομως, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ρωσία και η Κίνα συνηθίζουν να στηρίζουν η μία την άλλη σε ορισμένα διεθνή αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ενώ οι ασκήσεις μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες για τις προσπάθειες της Μόσχας να εξισορροπήσει την υπερεξάρτησή της από το Πεκίνο, δυσχεραίνοντας τις σχέσεις της με χώρες όπως το Βιετνάμ, το Κρεμλίνο τις αντιμετωπίζει ως μέσον αντιμετώπισης των αμερικανικών παρεμβάσεων σε περιοχές που αποτελούν σφαίρες επιρροής άλλων χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στήριξη
Στη σύνοδο του G20 στην κινεζική πόλη Χανγκζού, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία στηρίζει τη στάση της Κίνας απέναντι στη Χάγη, τονίζοντας ότι η εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων στη νότια κινεζική θάλασσα είναι «αντιπαραγωγική».
Στα γυμνάσια επιστρατεύθηκαν πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, ελικόπτερα, σώματα πεζοναυτών και αμφίβιος στρατιωτικός εξοπλισμός. Την περασμένη χρονιά, οι δύο χώρες προέβησαν σε αντίστοιχα γυμνάσια στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Μεσόγειο, ενώ φέτος επέλεξαν τις θάλασσες νότια της Κίνας, λόγω της εγγύτητας της Ζετζιάνγκ, της πόλης όπου εδρεύει το κινεζικό πολεμικό ναυτικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς σε θέματα άμυνας, οι διαφορετικές τοποθεσίες δεν υποδηλώνουν και διαφορετικούς σκοπούς.
Τέλος, όπως αναφέρει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Λι Σινγκ, η συγκυρία στην οποία λαμβάνουν χώρα τα γυμνάσια τονίζει τον υψηλό βαθμό συνεργασίας των δύο χωρών.
«Το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υποδεικνύει ότι οι δύο χώρες έχουν υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης», σημείωσε συγκεκριμένα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη